Belföld

Elfelezték a kormányt Lázár és Varga között

Megjelent az átszervezésről szóló határozat.

A Magyar Közlönyben közzétették a kormány két új kabinetjéről szóló jogszabályt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi bejelentésének megfelelően Lázár János irányítja majd a stratégiai kabinetet, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig a gazdaságit.

A két kabinetvezető a másik kabinetnek is tagja lesz, emellett mindkét kabinet ülésén állandó meghívott a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal is. A feladat- és hatásköröket szabályozó rendelet, valamint az ügyrendről szóló határozat egyaránt pénteken lép hatályba.

Lázár János két héttel ezelőtti bejelentésében elmondta: a kabinetek döntéshozó és –előkészítő szervek, amelyekhez témák és ügyek tartoznak. A változtatás célja, hogy több idő maradjon a két kabinetben jelentős döntések előkészítésre, egyeztetésekre, és hatékonyabb legyen a kormányzati tevékenység, jobb legyen a kormányzás.

A miniszter arról is beszélt, hogy a gazdasági kabinet a döntések költségvetésre gyakorolt hatását vizsgálja majd, a stratégiai pedig azt nézi, hogy az adott javaslat szinkronban van-e a kormány alapvető célkitűzéseivel. A kabinetek abban is segítik a miniszterelnököt, hogy legyen ideje felkészülni a következő választásra, és olyan ügyekkel foglalkozni, amelyek hosszú távon befolyásolják az emberek életét. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik