Belföld

“A koncertek miatt járnak el velünk, vagy mert szerelmesek a Halott pénz énekesébe”

Mint megírtuk, két eszméletlen lányt találtak szombat este a Balaton Soundon, a DVBBS nevű együttes öltözőjében. Később a 24.hu úgy értesült, a fiatalok tényleg nagyon rosszul voltak, de nem kerültek teljesen magatehetetlen állapotba. Valószínűleg szintetikus drogoktól lettek rosszul a lányok, a legújabb információk szerint gyanús ital miatt volt a filmszakadás.

Ismert, vagy híres együttesek öltözőibe gyakran jutnak be lányok a koncertek után. Nyilván vannak olyanok, akik teljesen józanul, csak egy aláírásért szaladnak be, és már jönnek is ki, de olyan is lehet, aki már nem tisztán megy be a backstage-be. A soundos sztoriban egyelőre nem lehet tudni, hogy a lányok miért mentek be a DVBBS duó öltözőjébe, eddig csak annyi biztos, hogy ott nagyon rosszul lettek.

Nem tehetsz róla, tehetsz ellene

Attól függetlenül, hogy még nem lehet tudni, pontosan mi történt a Balaton Soundon, érdemes átgondolni, milyen megoldásokkal előzhetők meg a hasonló esetek. Az aggódó szülők számára is van alternatíva, tiltás helyett kísérőt kérhetnek gyermekük mellé, ugyanis létezik egy mentorprogram, ami megvédheti a fiatalokat a hasonló helyzetektől.

A Safe and Sound mentori szolgáltatás egy nonprofit kezdeményezés, ami független bármelyik vallási csoportosulástól, párttól, vagy állami intézménytől. A program kidolgozása szakemberek közreműködésével történt, addiktológiai szakmai kurátora Prof. Dr. Rácz József, az ELTE PPK tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A program pszichológus szakmai kurátora és tréneri szakértője Döbrentey Zsolt, gyakorló klinikai és szervezetpszichológus, tréner, a Magyar Coach Társaság alapító tagja.

A Safe and Sound ötletet a bulizni járó tizenéveseket fenyegető veszélyek és a hatékony edukációs alternatívák hiánya hívta életre. Ha valaki regisztrált klubtag, akkor olyan bulikra, koncertekre mehet el velük, ahová alapesetben 18 év alattiakat be sem engednek, vagy csak szülői felügyelettel. Ezért hoztak létre egy olyan programot, ahol a fiatalok egy mentor közreműködésével buliznak.

A helyzet persze nem ilyen egyszerű,

nem az a megoldás, hogy minden bulizó tinédzser mellett álljon valaki.

A soundoshoz hasonló helyzetbe bárki kerülhet. Könnyen lehet, hogy a lányok italába belekevertek valamit,

ez mindenkivel megtörténhet. 

A Safe and Sound mentorai kiskorúakkal, olykor 14-15 éves gyerekekkel járnak el szórakozni, ez jó megoldás lehet, ha a szülőknek nincs idejük vagy kedvük elmenni egy Wellhello koncertre, de nem akarják, hogy a gyerek otthon üljön.

A bulizás egy szürke zóna

Tölgyes László a Safe and Sound programvezetője a 24.hu-nak elmondta,

A tizenéves korban kezdődő bulizás a felnőtté válás egyik lépcsője. A bulizás gyakorlatilag ugyanúgy a kultúra része, mint az egyéb szórakozási formák, léteznek az írott és íratlan szabályai. A program kiemelt célja a kulturált szórakozás elsajátítása: szerintünk, ha a tizenéves egy huszonéves mentor társaságában megy el bulizni (lerészegedés, illetve drogfogyasztás nélkül), akkor a későbbiekben is nagyobb valószínűséggel követi ezt a mintát, szemben azzal, ha teljesen kontroll nélkül zajlanak az első bulizások.

Úgy gondolják, a fiatalokat ugyanúgy meg kell és lehet tanítani szórakozni, mint a társas együttélés más formáira.

A bulizás egy szürke zóna, amire jellemzően a szülőnek már csak közvetett ráhatása van, hiszen éppen a függetlenedést, a szabadság megélését jelenti a tizenéves számára.

A program hidat képez a szülő, a tizenéves és a szórakozóhely között, a mentor példamutatása és közreműködése pedig abba az irányba hat, hogy alkohol és drogok nélkül is lehet jót bulizni.

A mentor elsődleges feladata, hogy váratlan helyzetekben intézkedjen, majd értesítse a szülőt. Ez lehet akár egy baleset, vagy egy olyan helyzet, amikor a klubtag láthatóan bódult állapotba kerül, és elveszti az önkontrollt. A mentor természetesen nem fogyaszt alkoholt, vagy egyéb bódító hatású szert a mentorálás alatt,

mondja Tölgyes László.

Forrás: youtube
Forrás: youtube

A visszajelzések is nagyon fontosak, büszkék arra, hogy eddig még minden klubtag jól érezte magát:

Szeretnénk ezúton is megköszönni a gondoskodást a srácainkról. Nagyon jól érezték magukat és minden rendben volt nagyon! Köszönjük szépen! Sok-sok üdv – apuka

Lányom olyan jól érezte magát, hogy már a következő bulit tervezgeti. Köszönök mindent, rendkívül elégedett vagyok! – anyuka

Halott pénz

Gedeon Lili mentor, 21 éves, dietetikát tanul a Semmelweis Egyetemen, ahol jövőre végez. A 24.hu-nak elmondta, a programban leginkább 16-17 éves fiatalok vesznek részt. Ennek a korosztálynak sok 18 év fölötti barátja van, akik már bemehetnek, és így a fiatalabbaknak sem kell otthon maradniuk. A Budapest Park a legnépszerűbb helyszín, de a Szigetre is egyre többen jelentkeznek:

Fesztiválon lenni pedig menő, a mentoroknak meg nincs a homlokára írva, hogy ő most épp felügyeli a gyereket, vagy együtt buliznak.

Lili szerint azért is jó mentorkodni, mert így olyan koncertekre is eljuthat, amikre egyébként nem menne el. Azt mondta, amikor még nem volt 18 éves, akkor

nem az volt a cél, hogy minél jobb buliba menjen, hanem, hogy beengedjék.

És így azért sokszor beleszalad az ember egy-egy nagyon rossz estébe. A 18 év alattiakat mentorral beengedik, Liliék pedig vállalják, hogy a jó hangulat biztosítása mellett azonnal közbelépnek, ha a résztvevők biztonsága azt megkívánja, mondta Tölgyes László. A szülőkkel állandó kapcsolattartás van, a regisztráció is úgy működik, hogy a gyerek és a szülő adatait is elkérik, ha bármi történik, azonnal hívják őket.

A felelősség pedig nagy:

Nagyon komoly tréningek voltak, több napon át. Szakemberek készítettek fel minket, pszichológusok, addiktológus.

Sok szituációs gyakorlatot csináltak a képzésen. Több száz ember közül választottak ki hatvanat, akik közül interjú során került ki a jelenlegi kilenc mentor.

Azt mondja, eddig semmi negatív tapasztalata nem volt, a fiatalok a koncertek miatt járnak el velük, vagy például azért,

mert szerelmesek a Halott pénz énekesébe. 

A korhatár egyébként 14-18 éves kor, és miután ez egy 500 ft-os szolgáltatás, sokan megengedhetik maguknak, pláne, hogy kedvezményes jegyet kapnak. A mentorok díjazás nélkül látják el feladatukat, adott esetben borravalót kapnak közvetlenül a bulin résztvevőktől, ha a klubtag elégedett volt a munkájukkal, és jól érezte magát. Fontos, hogy a borravaló nem kötelező, de tény, hogy a program hosszú távú működése nem képzelhető el a becsületkassza jellegű borravaló nélkül, mondta Tölgyes László.

Lili szerint az, ami a Soundon történt, velük nem fordulhatna elő:

Ezzel a programmal megelőzhető lett volna ez az eset. Egyrészt be se engedtem volna oda őket. Ha pedig ők azt mondják, márpedig be akarnak menni, akkor hívom a szüleiket. Igaz, eddig nem tudjuk, hány évesek voltak azok a lányok, de azért azzal a két sráccal is elbeszélgettem volna. De abban biztos vagyok, hogy egy ilyen helyzet mentorral nem történhetett volna meg.

Helyzet van

Tölgyes László programvezető a 24.hu-nak azt mondta, ami a Balaton Soundon volt, az a mentorprogram segítségével elkerülhető lett volna.

A megelőzés a gyakorlatban kétlépcsős: a tizenéves annak tudatában, hogy a szülő tudomást szerezhet a magatartásáról, 99,9%-ban megmarad az elfogadott keretek között, amibe nem fér bele, hogy elvonuljanak a backstage-be (adott esetben anélkül, hogy a szülő tudjon róla, hiszen a szülő beleegyezésével természetesen akár be is mehetnek…). Ha második lépcsőben ezt mégis megteszik, a mentor figyelmeztetése ellenére, akkor a szülő azonnal intézkedni tud, mivel a mentor telefonon azonnal hívja a szülőt, hogy “helyzet van”. A protokoll szerint vészhelyzetben a mentor a helyszínen intézkedik ( szükség esetén biztonságiak, egészségügyiek), majd azonnal értesíti a szülőt. Jelen esetben tegyük fel, hogy a mentori figyelmeztetés ellenére is elmennek a backstage-be. A mentor a szülő értesítése mellett a biztonságiaknak is jelezte volna, hogy a kiskorúak a szülők tiltása ellenére mennek el a fellépőkkel, ami elég lett volna ahhoz, hogy a fellépők ne adjanak kábító hatású anyagot a fiataloknak, vagy éppen a lányok ne vegyenek magukhoz semmi tiltott szert.

Tölgyes hozzátette, miután a program teljesen non-profit alapon működik, korlátozottak az erőforrások, egy jelentősebb PR, vagy marketingkampányt nem tesznek lehetővé. Az viszont érezhető, hogy ajánlások útján folyamatosan nő az érdeklődés és a regisztrálók száma. Tavaly indultak, akkor egész szezonban 50 klubtag regisztrált. Idén júliusra már túllépték a 100 főt. Abban bíznak, hogy folytatódni fog ez a gyorsuló ütem, és később akár országossá is válhat a kezdeményezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik