Belföld
Diverse Group of Students in Conference Room raising Arms up actively participating in Seminar Teachers Body on background

Románia: súlyos gondjaik vannak a magyar diákoknak a román nyelvvel

24.hu
24.hu

2016. 07. 07. 15:24

Korábban a témában:

A román közeg hiányával és a sajátos románnyelvoktatás bevezetésének további késésével indokolják az illetékesek a képességvizsgán részt vett magyar diákok román nyelv és irodalomból szerzett gyenge eredményeit, írja a kronika.ro.

Az idei „kisérettségin” a nyolcadik osztályt végzett vizsgázók 75,1 százaléka, mintegy 111 ezer nyolcadikos szerzett átmenő jegyet.

Országos szinten román nyelv és irodalomból a vizsgázók 82,2 százaléka kapott átmenő jegyet, matematikából 67,4 százalékuknak, anyanyelvből pedig 90,8 százalékuknak sikerült ötösnél nagyobb jegyet szerezni.

A román eredmények a zömében magyarok által lakott megyékben lettek a leggyengébbek, a legrosszabb jegyek a székely megyékben voltak: Hargita megyében a képességvizsgán részt vettek 48,4, Kovásznában 34,9 százaléka nem írta meg az ötös átmenőt.

A magyar diákoknak többet kellene beszélniük vagy olvasniuk románul, akkor eredményesebbek lehetnek a vizsgákon, mondta a Krónikának Teodora Popescu, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium romántanára:

Ha nem beszélnek románul, nincsenek román barátaik, akkor valójában heti három-négy alkalommal 45 percet hallják, beszélik a nyelvet. Ez nem elég ahhoz, hogy meg is tanulják.

A romántanár szerint ezt bizonyítja az is, hogy a magyar gyerekeknek általában szegényes a román szókincsük, helytelenül írnak, és sokszor a kiejtésük is hibás.

A magyar pedagógusok szerint viszont a román nyelv sajátos oktatása könnyítené meg a magyar diákok helyzetét. Példának az angol nyelvet hozzák fel, állítják, a többségében magyarlakta vidéken élő diákok gyakran jobban beszélnek angolul, mint románul.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Röszke, 2015. szeptember 15.
A határzárként használt vasúti vagon a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.