Belföld

65 millió forintért vesz földet a fideszes polgármester és felesége

Takáts László ceglédi fideszes polgármester és felesége 65 millió forint értékben licitáltak földekre a Nemzeti Földalapkezelő Érd környéki árverésén még 2015-ben, írja a 444.hu.

Takátsnak nem nyilvános a vagyonnyilatkozata, így nem egyszerű kideríteni, honnan volt ennyi pénze. A titkárság ezt azzal magyarázta, hogy nincsen elég tárhely, mert ha a polgármesterét feltöltik, akkor ugye másét is fel kell, ennyi hely viszont nincsen.

Végül a polgármester válaszolt a lapnak, azt írja, valóban licitáltak két mikebudai területre, de azokat még nem vették meg:

6,5 millió előleget kifizettek, még 13,1-et fognak, a maradék 80%-ra a minden liciten részvételre jogosult MFB-NHP hitelt vesznek fel. 13 milliót örökségből és ingatlaneladásból, megtakarításból fedezik, a föld pedig a családi gazdasághoz kell, írják.

Állítólag, a helyi fideszesekből többen is befektettek a környékbeli földekbe.

A legizgalmasabb mégis az, hogy az árverés 2015 december 7. és 15. között volt, akkor, amikor a parlament a földforgalmi törvény módosította. 

December 15-én átment a parlamenten az a javaslat, ami alapján a vevő a haszonbérleti szerződés megkötése után öt évvel már felülvizsgálhatja a bérleti díjat.

Ennek a Ceglédhez közeli földek esetében is volt jelentősége, mert ezeket a földterületeket Simicska Lajos üzlettársa, Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. bérli, egészen 2051-ig.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik