Belföld

Elektronikus „bokapereccel” tartatnák be a távoltartást

24.hu
24.hu

2016. 06. 25. 09:55

Nagy szükség van arra, hogy a családon belüli erőszak áldozatai végre valói védelmet kapjanak. Fontos változások jöhetnek, vasárnap pedig figyelemfelhívó rendezvényt tartanak.
Korábban a témában:

A jövőben akár elektronikus „bokaperecet” is bevethetnének a távoltartás ellenőrzésére – áll az új büntetőeljárási kódex tervezetében. Az indoklás elismeri, hogy a távoltartás eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a bíróságok is alig alkalmazzák, ezért szigorítanának – írja az Index. A hatóságok a bevezetendő eszközzel ellenőrizhetnék például, hogy a távoltartásra kötelezett ne menjen volt házastársa lakhelyének, munkahelyének, vagy a gyerek iskolájának közelébe.

Jelenleg a bíróság 10 és 60 nap közötti időre rendelhet el távoltartást. Ezt az új tervezet kiterjesztené, és egészen az ítélethozatalig fenntartható lenne. 2015 első félévében egyébként 8 személyt köteleztek távoltartásra a bíróságok, tavaly pedig egész évben ennyit. Túlnyomó többségük, 22-ből 18 személy férfi volt, akiket végül olyan bűncselekményekért ítéltek el, mint zaklatás, testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, szexuális erőszak és garázdaság.

Száz fehér léggömb

Pedig úgy tűnik, ennél többre lenne szükség. A családon belüli erőszak ellen küzdő szervezetek most vasárnapra hirdették meg a második Angyalhír séta elnevezésű figyelemfelhívó akciót, melynek kezdeményezője Seres Barbara, akinek hat hónapos kisfiát tavaly januárban az apja ledobta a negyedik emeletről, majd utána ugrott. Az anya szerint a kisfiúnak azért kellett meghalnia, mert a magyar jogrendszer nem tudta megvédeni a bántalmazó apával szemben.

Az anya próbált segítséget kérni a tragédia előtt, de a családsegítő csak több száz kilométerrel arrébb ajánlott férőhelyet, és nem rendeltek el távolságtartást sem. Amikor a nagymama feljelentette a férfit, a bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és az anyát kötelezte, hogy biztosítsa a kapcsolattartást az apa számára.

A séta szervezői valódi védelmet követelnek a veszélyben lévőknek. A menet vasárnap délután 3 órakor indul a Clark Ádám térről. A Bazilikáig vonulnak, útközben pedig száz fehér léggömböt engednek fel a Lánchídról az áldozatok emlékére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.