Belföld

Nyolcórás házkutatás volt Spéder Zoltán lakásán

Nemcsak a Magyar Postánál és az FHB Banknál jártak nyomozók, de Spéder Zoltán lakásán is megjelent nyolc nyomozó, és nyolcórás házkutatást tartottak – értesült a Figyelő.

A lap úgy tudja: három egymástól részben elkülönülő, részben összefüggő, az FHB-csoportot és a Postát is érintő ügyben zajlik nyomozás. A Magyar Posta korábban 28,5 milliárd forintért vette meg az FHB Kereskedelmi Bank 49 százalékát, és különös körülmények között privatizálta a csoport pénzszállító cégét, az MPT Security-t (korábban JNT Security).

A gyanú szerint az ügyleteknél az állam rosszul, a Spéder vezette FHB viszont jól járt. Ugyanakkor mégsem hűtlen kezelés a gyanú, vagyis nem az állam tevékenységét firtatják a nyomozók, hanem csalás. A nyomozók azt keresik, félrevezették-e a magánpiaci szereplők a döntéshozókat.

Adóvizsgálat zajlik a szintén Spéder érdekeltségébe tartozó CEMP médiacsoportnál is, amelynek zászlóshajója az Index, amit a Figyelő a médiapluralizmus szempontjából meghatározó portálként említ. Belső fideszes információkra hivatkozva azt írja a Figyelő: a pártban is az a többségi vélemény, hogy nemkívánatos és gusztustalan következménye lenne a bankárháborúnak, ha az Index függetlensége csorbulna.

A lap forrásai egyébként „rémisztőnek találták” a Spéder elleni lejárató kampány alacsony minőségét, a támadás intenzitását és azt, hogy egy kormányzati felkérésre dolgozó bankárt ennyire el lehet intézni. Ugyanakkor azt gondolják, hogy végül elhalkul az ügy. Egy fideszes azt kérdezte: „Ha így jár, aki hajlandó bokszolni nekünk, ki fog legközelebb bármilyen csínybe belemenni?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik