Közélet
A Sakk és póker - krónika a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról című könyv bemutatója

Matolcsy szerint sajtóinformációk miatt szállt rá az MNB Spéder bankjára

24.hu
24.hu

2016. 06. 13. 15:30

A jegybankelnököt arról kérdezték, hogy miért csak három év után tűnt fel, hogy gondok voltak az FHB kötvénykibocsátásával.
Korábban a témában:

Sajtóinformációkra hivatkozott Matolcsy György jegybankelnök a Parlamentben, amikor a szocialista Tóth Bertalan arról kérdezte: miért csak a múlt héten szabtak ki bírságot a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó FHB Bank ellen egy három évvel ezelőtti ügy miatt.

A pénzügyi felügyeletet ellátó MNB múlt kedden jelentette be, hogy 105 millió forint bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt-re tiltott piacbefolyásolás miatt, és személyi felelősségre vonási eljárást is indított, mert úgy vélték, hogy a hitelintézet a 2012. december 20-án kibocsátott eurókötvényeinek jegyzésével kapcsolatban félrevezető információt tett közzé. A jegybank állítása szerint átfogó vizsgálat során észlelték, hogy félrevezető lehet az a kibocsátói tájékoztatás, miszerint a kötvények nem magyarországi befektetőkhöz kerültek.

Matolcsy György hétfőn az MSZP-s képviselő kérdésére válaszolva azt mondta: azért indítottak most vizsgálatot, mert „egy sor olyan sajtóinformáció jelent meg az elmúlt hetekben, amelyek a hamis félretájékoztatásra utaltak”. Azt nem mondta meg, mely cikkekre gondol, ugyanakkor a kormányhoz közeli médiában az elmúlt hetekben valóban médiahadjárat folyt Spéder Zoltán ellen.

Tóth Bertalan nem kapott arra sem választ, hogy kinek a biztatására történt meg, hogy a 30 milliárdos kötvénycsomag egy külföldi közvetítőn keresztül az államhoz került. Emlékeztetett: a folyamat elindulása idején Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszter volt. A politikus szerint nem világos, hogy miért most jöttek erre rá. Matolcsy viszontválaszában azt mondta: ezekre a kérdésekre a következő hetekben kapunk választ. (HVG.hu)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.