Belföld

Előválasztást és közös listát szeretne a PM

bajai-valasztas(960x640)(2).jpg (bajai választás)
bajai-valasztas(960x640)(2).jpg (bajai választás)

Konkrét előválasztási javaslatokat küld a PM a Jobbikon kívül minden ellenzéki pártnak, írja az Index. Karácsony Gergelyék javaslata az, rendezzenek előválasztást 2017-ig, amiben a regisztrálók a közös jelöltekről és a miniszterelnök-jelöltről is szavazhatnának.

A PM régóta javasolja, hogy a 2018-as választások előtt a baloldaliak szavazzanak a jelöltekről. Így tisztább lenne a helyzet, nem lennének felesleges viták, az lenne a miniszterelnök-jelölt, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A legnagyobb újítás az lenne, hogy a választók interneten is szavazhatnának.

Karácsony Gergelyék azt javasolják, hogy a szavazók személyes adataik regisztrálása után vehessenek részt a voksoláson. Javaslatuk szerint a szavazók három dologban dönthetnének: egyéni jelölt, miniszterelnök-jelölt, listás szavazás.

Az egyéni jelölteknél  nem az lenne a befutó, aki a legtöbb szavazatot kapja, hanem akit a legtöbben elfogadnak. Miniszterelnök-jelölt az lehet, aki országosan legalább 5000 ajánlást kap, és nem túl megosztó személyiség. A listás szavazásnál a PM először azt javasolja, a pártok állapodjanak meg, hogy végül 2018-ban mindenki közös listán indul, a sorrendet előválasztáson döntenék el.

Céljuk, hogy 2017 végére az összes jelölt meglegyen. A PM szerint az egész előválasztás egymilliárd forintba kerülne, a szavazóknak ezért körülbelül 3 ezer forintot kellene fizetniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik