Belföld

Quaestor-ügy: már csak egy önkormányzatnál nyomoznak

A legtöbb helyen azt állapították meg a hatóságok, hogy nem történt bűncselekmény.

Egy kivételével tisztázták a hatóságok azt a 24 önkormányzatot, amelyek sajtóértesülések szerint a Quaestornál tartották a pénzüket – írja a Népszabadság.

Lázár János tavaly májusban jelentette be, hogy a kormány soron kívüli törvényességi ellenőrzést kért az Állami Számvevőszéktől azokra az önkormányzatokra, amelyek befektettek a botrányos körülmények között becsődölt brókercégeknél.

Borsod, Békés és Pest megyében az ügyészség és a rendőrség megállapította: a települések nagyrészt nem is álltak kapcsolatban a Quaestorral. Százhalombatta, Ceglédberceli, Fót és Alsónémedi együttesen több mint 5,5 milliárdot tartott egy brókercégnél, de nem a Quaestornál, hanem a Hungária Zrt.-nél.

A rendőrség sok helyütt bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette az eljárást. Dunakeszi, Vecsés és Abony esetében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés, valamint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomoztak, de itt is lezárták a nyomozást azzal, hogy nem történt bűncselekmény.

Győr és Fertőhomok esetében még tavaly elutasították a feljelentést, a bűncselekmény hiányára hivatkozva, mert az önkormányzatoknak vagyoni hátrányuk nem keletkezett. Dunaszegen is megszüntették a nyomozást, Győrszemere ügyében viszont az ügyészség szerint nem tárták fel kellő alapossággal a tényeket, ezért az eljárás folytatását rendelték el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik