Belföld

Végzetes kórházi altatás Mosonmagyaróváron – Felfüggesztett járt érte

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt első fokon két év próbaidőre felfüggesztett másfél év fogházra ítélte a Mosonmagyaróvári Járásbíróság a kórházi altatásos ügy mind a négy vádlottját szerda délelőtt – írja a kisalfold.hu Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész súlyosbításért, míg a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

A Karolina Kórházban 2013 júliusában műtét közben történt haláleset miatt indult az eljárás. A műtőben a felújítás után első alkalommal végzett operáció alatt – az altatásnál – komplikáció lépett fel, a beteg meghalt. A második műtétnél ugyanolyan tüneteket mutató komplikáció lépett fel, mint az elsőnél, ekkor az altatást végző orvos utasítására a beteget levették a gépről. Ezután jobban lett és az operációt kézi lélegeztetés mellett fejezték be.

Ezután aa gyógyászati gázellátó hálózatot a kivitelező segítségével ellenőrizték és megállapították, hogy a kivitelezéskor az oxigén- és az altatógáz vezetékét felcserélték, így a vezetéken az oxigén helyett altatógáz áramlott. A műszaki átadás és a gyógyászati gázellátó hálózat előírás szerint gázazonossági próbája elmaradt, ami a kivitelezés közben okozott hibát kiküszöbölhette volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik