Belföld

Még több pénzt csatornázna a kormány a honvédelembe

honvédség, honvéd (Array)
honvédség, honvéd (Array)
A honvédelmi kiadások további növelését tervezi a kormány. A honvédelmi kiadások és a hosszú távú tervezés feltételeinek megteremtését szolgáló költségvetési források biztosításáról a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg kormányhatározat.

A jogszabály a Magyar Honvédség jogszabályi és nemzetközi kötelezettségeinek teljesítése érdekében a 2017-2026 költségvetési évekre legalább a GDP 0,1 százalékpontos növelését írja elő. Ennek nyomán a támogatási főösszeg 2026-ra a GDP legalább 1,79 százalékát éri majd el – olvasható a határozatban.

A magyar kormány 2012-ben határozatban vállalta, hogy 2016-ig nominálértéken nem csökkenhet a honvédelmi költségvetés, majd 2016-tól kezdődően a GDP-részarány évi legalább 0,1 százalékos növelésével 2022-re eléri a GDP nagyjából 1,4 százalékát.

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által április végén benyújtott költségvetési javaslat szerint az ideihez képest mintegy 51 milliárd forinttal emelik a honvédelmi kiadások keretét, így jövőre több mint 350 milliárd forint juthat honvédelemre. Ez az összeg a jövőre jelzett nominális GDP csaknem 0,94 százalékának felel meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik