Belföld

A kormány ráküldte a fék nélküli titkosszolgálatát Sorosra

soros-gyorgy(210x140)(4).jpg (soros györgy, )
soros-gyorgy(210x140)(4).jpg (soros györgy, )
Soros György kapcsán a minap rögzítésre is került Lázár-féle elszólás csakis arra utalhat, hogy Sorost titkosszolgálati módszerekkel figyelték, vagy figyelik.

Mi is megírtuk, hogy Lázár János szerint titkosszolgálati jelentések igazolják Soros György befolyását.

A Népszabadság szerint ha a Lázár irányította Információs Hivatal valóban dolgozik Soros ellen, az jogilag nem kifogásolható, de legfeljebb egy elmebeteg, autokrata politikai kurzus figyeli meg a civil szervezeteket azért, ha például a migránsügyben a kormányéval ellentétes álláspontot képviselnek

Mert a jelenlegi nemzetbiztonsági törvényekbe szinte bármi belefér. A titkosszolgálat

megszerzi, elemzi, értékeli és továbbítja a kormányzati döntésekhez szükséges, a külföldre vonatkozó, illetőleg külföldi eredetű, a nemzet biztonsága érdekében hasznosítható információkat, továbbá Magyarország érdekeinek érvényesítését szolgáló tevékenységet folytat.

Az, hogy ki mit tekint biztonsági kockázatnak az mérlegelés kérdése. Az mindenesetre a lap szerint több mint érdekes, ha valaki olyan kijelentéseket tesz, ami a kormány szerint hátrányosan befolyásolja az ország nemzetközi megítélését, akkor az már rögtön biztonsági kockázatnak minősül.

Külső kontroll nincsen, mert a hírszerzés nem bírósági, hanem igazságügy-miniszteri engedély alapján alkalmazhat titkosszolgálati eszközöket.

Azt viszont már az emberi jogi bíróság is aggályosnak tartja, hogy gyakorlatilag bárki ellen lehet felderítést indítani.

A lap szerint egy normális országban csak akkor kerül valaki a hírszerzés látókörébe, ha az érintett személy ellen nyílt eljárásban büntetőeljárást kezdeményeznek, mert például kémkedésen érték.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik