Belföld

Orbánék gazdagíthatják Sorost

Ha kéri Soros György, a kormányszóvivő is visszafizeti pénzét.

Ezt Kovács Zoltán maga közölte az ATV-ben, miután azt mondta, iszonyatos erők működnek, hogy egy politikus ténykedését összemérjék ösztöndíjakkal, de ez – szerinte – sehová nem vezet. Neki nyolc évig valóban köze volt a Soros alapítványokhoz, de ennek semmi köze a politikához.

Kovács Zoltán szerint Soros György tevékenységével most éppen az a baj, hogy most politikát akar csinálni, pedig döntéshozók helyett nem lehet döntéseket hozni.  A szóvivő kijelentette: ha Soros György visszakéri az ösztöndíjat, akkor visszaadja.

Korábban Lázár János a Kormányinfón bejelentette:

ha Sorosnak kell a pénz, mindenki visszafizeti. 

A miniszter magát Orbán Viktort kérdezte meg az erkölcsi dilemmáról, mennyire jogos a Fidesz részéről most Sorost úgy támadni, hogy közben a kormánytisztviselők jelentős része az ő pénzén tanult külföldön. Orbán azt mondta, ha Sorosnak hiányzik a pénz, visszafizetik. A miniszter megjegyezte, az egykori ösztöndíjak, lehetőségek sem jelentenek okot arra, hogy a Fidesz a Soros által képviselt ideológiát vallja. A párt működésére adott 3 milliót is visszafizetné, ha kéri.

Arra a kérdésre, hogy volt-e demokratikus legitimációja, amikor Soros a Fideszt támogatta, Lázár azt mondta: akkor a milliárdos azt az álláspontot képviselte, hogy segíteni kell a demokrácia kialakulását, de nem tudja megmondani, hogy ez rendben volt-e. 

Akkor még a Fidesz is kiállt Soros védelmében. A 444 idézte vissza azt az 1992-es közleményt, amelyben a párt szerint alapítványa és maga Soros is “a fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon”.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik