Belföld
Migrants wait to enter the Hungarian transit zone nearby the motorway border crossing of Röszke between Hungary and Serbia on April 26, 2016.
Dozens of migrants arrive at the border every day, awaiting admittance into two caged-off Hungarian "transit zones" built into the fence, one at Roszke and another at Tompa 20 kilometres (12 miles) away. / AFP PHOTO / Csaba SEGESVARI / TO GO WITH AFP STORY by PETER MURPHY

Afgán menekültek: “Magyar rendőrök vertek meg a szerb oldalon”

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 05. 25. 16:00

A Magyarországon zajló embercsempészettel és a menekültáradattal foglalkozik a BBC szerdán délelőtt megjelent cikke. 
Korábban a témában:

A brit lap újságírója Boross Zoltán rendőralezredessel beszélgetett magyarországi útja során. Nick Thorpe arról érdeklődött a szakembernél, áldozatként vagy bűnözőként tekint-e a menekültekre.

Tanúként az embercsempészet elleni küzdelemben

– válaszolta Boross.

A cikkben megemlítik, egyre többen próbálnak ismét Magyarországon át eljutni Nyugat-Európába, miután a balkáni és az Ausztrián keresztül vezető útvonal nehezebben elérhető.

Migrants lay on the grass and wait to enter the Hungarian transit zone nearby the motorway border crossing of Röszke between Hungary and Serbia on April 1, 2016.
Dozens of migrants arrive at the border every day, awaiting admittance into two caged-off Hungarian "transit zones" built into the fence, one at Roszke and another at Tompa 20 kilometres (12 miles) away. / AFP PHOTO / Csaba SEGESVARI / TO GO WITH AFP STORY by PETER MURPHY
Fotó: Europress fotóügynökség

Mint írják, idén 12 ezer bevándorló hatolt át a határon felhúzott drótkerítésen. Többségüket a rendőrség elkapta és a bicskei, vámosszabadi vagy körmendi menekülttáborban helyezték el őket.

Boross Zoltán szerint a bevándorlók az embercsempészekben látják a megoldást, folyamatos a kapcsolat a két fél között.

A menekültek többsége csak mesél nekünk. Azt hiszik, ha elmondják az igazságot, nem kapnak több segítséget a jövőben a csempészhálózat tagjaitól, hogy tovább utazhassanak. Ezért is keresünk olyanokat, akiket megkárosítottak, átvertek vagy másmilyen módon bántottak.

Röszkén menekültek elmondták az újságírónak, mivel a görög-macedón határt lezárták, így ha nehezen is, de Bulgárián keresztül tudtak eljutni Szerbiába.

Elyassin, egy 17 éves afgán fiú arról számolt be, őt és barátait magyar rendőrök verték meg a szerb oldalon, még mielőtt a kerítéshez érték. Hozzátette, minden éjjel megpróbálnak átmászni a kerítésen.

Said és Fatima, két iráni bevándorló úgy fogalmazott, nincs más választásuk, mint valahogy áthatolni a kerítésen, hogy elkapják őket és később elszökjenek egy nyitott táborból. Megjegyezték, legálisan esélyük sincs bejutni egy tranzitzónába, mert nincs gyermekük.

A rendőrség közleménye

A rendőrség visszautasítja a 24.hu internetes oldalon 2016. május 25-én 16 órakor „Afgán menekültek: “Magyar rendőrök vertek meg a szerb oldalon” címmel megjelent közlésben foglalt minden olyan állítást, amely arra utal, hogy magyar rendőrök illegális bevándorlókat bántalmaztak. Az állítás minden alapot nélkülöz, a hivatkozott cikkben leírt eseményről a rendőrségnek nincs tudomása.

 

A rendőrség az Alaptörvényben meghatározott feladatát a jogszabályoknak megfelelően végzi. A rendőri intézkedéseket a törvényesség, a szakszerűség és az arányosság elvének betartásával hajtja végre, különös figyelemmel az illegális bevándorlókkal szemben tanúsítandó emberséges, emberi méltóságukat tiszteletben tartó bánásmódra.

 

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.