Élő Belföld

Lázár: Barack Obama célja, hogy minél több muszlimot telepítsenek be Európába

Lánczi András korrupciót mentegető nyilatkozatát nem akarta kommentálni a miniszter, mert "a tudományba a hatalomnak nem szabad beavatkozni".

Annyit előre elmondhatunk, hogy valószínűleg lesz szó a kvótaellenes népszavazásról.

Konzultálnak

A kormány komolyan veszi, hogy konzultálni kell, ennek bizonyítéka, hogy nem konkrét tervek megvalósítására adnak megbízást, hanem pályázatot hirdetnek – mondta a Ligettel kapcsolatban.

Alkotmánybíró kerestetik

Mivel a Fidesznek nincs kétharmados többsége, nem tud alkotmánybírót választani, az ellenzékkel zajló tárgyalások pedig nem vezettek eredményre – mondta Lázár.

Nem pénzügyi befektetés

75 milliárd forintba fog kerülni a vizes vb, de ebben olyan beruházások is vannak, amelyre már rég szüksége lett volna a fővárosnak. Egy sportlétesítmény nem pénzügyi befektetés, mondta a miniszter. Szerinte például egészségügyi haszna van a sportnak, na meg Magyarországra fog figyelni a világ.

Jó lesz nekünk

Mire számít Hillary Clinton elnöksége kapcsán? – hangzott a kérdés. Sok jóra – mondta Lázár, majd hosszú csönd után hozzátette: azt mondják a demokraták, akkor jobb lesz a világ. „Akkor nekünk is jobb lesz, nem?”

Habony lapjai

Nem az állam, hanem az ügynökségek döntenek arról, hogy Habony Árpád lapjába állami hirdetéseket helyezzenek el – mondta Lázár. Az állam által megbízott ügynökségeket kell megkérdezni arról, miért döntöttek így. Sok mondanivalója van az államnak, a lap pedig nagy példányszámban jelenik meg – magyarázta.

Elmagyarázzák

A kormány kezdeményezte a népszavazást a kvótáról, kötelességük elmondani, miért kezdeményeztek népszavazást. Minden magyar állampolgárnak, akinek a pénzét erre költik, el kell magyarázni, mi a kezdeményezés oka, a választók eldöntik, hogyan fognak szavazni. Lázár biztosan kampányolni fog amellett, hogy menjenek el az emberek szavazni, és elmondja, mit gondol, de azt nem tudja, hogy Orbán Viktor részt vesz-e a kampányban.

Kávéházi pletyka

Rubovszky György lefülelt kijelentéséről azt mondta: kávéházi pletyka, hogy Orbán Viktor ne engedné Áder János újraválasztását.

Mesterhármas: Áder, Kövér, Orbán

2017-ben fognak konzultálni a köztársasági elnök személyéről, hamarabb nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel – mondta Lázár, aki így arról sem tud mit mondani, hogy Balog Zoltán-e a Fidesz favoritja. Nagyszerű együttműködés van a mostani köztársasági elnök, a házelnök és a miniszterelnök között, harminc éve szövetségesek és barátok.

Ízlés tekintetében nem foglal állást

A megvalósítás szakaszába jutnak a Liget-átépítés tervei. Lázár örül annak, hogy magyarok tervezik a Néprajzi Múzeumot, ízlés tekintetében nem foglal állást. Örül annak, hogy olyan új épület jön létre, aminek van már „gúnyneve”, csíkos gördeszka-pályának nevezik egyesek – mondta.

Megint ugyanaz a lemez

Bill Clinton kijelentésével kapcsolatban azt mondta: a volt elnök politikai tevékenységét nem minősítené, az Egyesült Államoknak viszont jó szövetségesei vagyunk pl. katonai területen. Megint előadta azt az összeesküvés-elméletet, hogy vannak Amerikában, akik szerint Európában a muszlimok arányát növelni kell, szerinte ezeknek a törekvéseknek a centrumában Soros György áll, és azt is hozzátette, hogy Soros pénzt adott Hillary kampányába.

Nem lesz megszorítás, különben is

Lázár szerint semmi szükség nincs az Európai Bizottság által javasolt több százmilliárdos megszorításra, különben sem váltak be a jóslataik a magyar gazdaság alakulásával kapcsolatban.

Uber és adózás

Lázár János több kollégája is használja az Ubert – tudtuk meg. Azt mondta, nem az innovatív megoldások ellen van a kormány, hanem az adózási szabályok betartása mellett.

Amit Lánczi mondott a korrupcióról, az tudomány

A tudomány kutatásaiba a végrehajtó hatalomnak semmilyen formában nem szabad beavatkozni – mondta Lázár, ezért nem akar állást foglalni Lánczi András nyilatkozatáról, miszerint amit az ellenzék korrupciónak tart, az a Fidesz politikája szerint egy nemzeti nagytőkés csoport megteremtése.

Pörög az Alstom-ügy

A magyar kormány készen áll, hogy Alstom-ügyben a hatóságok rendelkezésére bocsásson minden dokumentumot, Lázár úgy tudja, a nyomozást elrendelték. A tájékoztatás a rendőrség és az ügyészség dolga.

Nemzeti lojalitás a kereskedelemben

Az elmúlt egy év kritikus volt a magyar tejtermelők számára, megoldhatatlan problémákkal szembesültek. Agrárországnak szeretjük magunkat tekinteni, de folyamatos gondok vannak a termelésben – mondta Lázár. Ausztriában az osztrák családi tulajdonban lévő kiskereskedelmi lánc segít a termelőkön, átmenetileg lemond valamennyi profitról a termelők javára, nemzeti lojalitásból – mondta. Kérdés, hogy ez elvárható-e nálunk, ahol a kiskereskedők és feldolgozók nagy aránya nem magyar.

A gazdák érdekében reguláznák meg a multikat

MFB-pontokat nyitnak, 700 milliárd forint hitelt helyeznek ki a gazdaságba – mondta Lázár.

Arról is beszélt, hogy a magyar agrárium az elmúlt egy évben nem  sokat tudott hozzátenni a növekedéshez. Legális keretek között pl. a közétkeztetésen keresztül tudják segíteni a hazai termelőket. Egymillió ember közétkeztetéséről van szó, ami óriási tétel.

Ugyanakkor meghatározó magyar kiskereskedelemre is szükség van, hogy segítsék a gazdákat, de azt is megemlítette lehetőségként, hogy a multikat vessék alá szabályozásnak ennek érdekében. Vizsgálják, hogy erre milyen legális lehetőségek vannak az EU-ban, erre más országban is van példa.

Nem lesz ilyen rossz

A kormány nem módosít a növekedési kilátásokon, Lázár úgy véli, nem lesz még egyszer olyan alacsony a növekedés mértéke, mint az idei első negyedévben, amikor még Görögország is lehagyott bennünket. Az adatok ellentmondásosak, 3 százalékkal nőtt az export – mondta.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik