Belföld

Matolcsy ördögi programot alkotott

Lezsáknak meg humorérzéke nőtt, s kimondta: neonikotinoidok! A Parlamentből jelentjük.

Nem csak az észnek, a szívnek is szól.

Mármint Lezsák Sándor alelnök az öt éve ezen a napon kihirdetett alaptörvény, melyre emlékezve kezdte négynapos ülését az Országgyűlés.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Az emelkedett hangulatot a jobbikos Volner János rántotta vissza a rögvalóba a jegybank közpénzgazdálkodását firtatva.

Nagyon, nagyon durva részletek derültek ki.

Így Volner, aki felhozta, hogy hetvenmillió forint ment el egy a Matolcsyról, az ő titkárnője által írt könyvre. Sőt:

További csiklandós részlet, hogy Matolcsy úr unokatestvére félmilliárd forintot kapott a vs.hu hírportálra.

Szegény Tállai államtitkár fel sem nézett papírjából, úgy olvasta válaszát, ami leragadt a jegybankelnök jogköreinek sorolásánál, és az olyan visszafogottan informatív kijelentéseknél, mint:

A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodása törvényes és jogszerű.

A zöld Schmuck Erzsébet szerint Matolcsy „ördögi program” mentén végzi munkáját.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Mit mond erre Tállai? Hát azt, hogy: az LMP “támadást indít a jegybank függetlensége ellen”.

Jaj, de kínos.

A szoci Tóbiás azon borongott, hogy „öt éve még volt alkotmányunk”, ma viszont csupán alaptörvényünk van, ami a kizárólag a fideszes elit érdekét képviseli, „megszűnt a világnézeti függetlenség”, az állam”szétteríti a szegénységet… a jogállam, az emberi jogok lenézett kifejezések… nem volt még ilyen igazságtalan világ… Csak önök ünnepelnek, e népnek nincs oka ünnepelni”.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A válasz Völner államtitkáré, aki szerint az alaptörvény pártállami alkotmányt váltott, s „időállót” alkotott, hiszen – ellentétben a liberális világgal – olyan értékeket emelt a csúcstörvénybe, mint a család;

Völner úgy belelendült, hogy még a rezsicsökkentést is belekeverte az alaptörvény lisztjébe.

Eztán két kormánypárti húzta az időt, a kerdem Harrach Péter vásárnapi csikicsukizott, nem idézzük, a rezsibiztos Németh Szilárd politicalcapitalozott, gyurcsányozott, ezt sem idézzük, megtettük a múlt héten.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Sem Harrach, sem Németh Szilárd nem emlékezett meg Matolcsyról.

Az interpellációkra áttérve a liberális független Kész Zoltán a stadionépítések, mint „értelmetlen, fenntarthatatlan, meddő projektek” ellen kelt ki (fene se érti, miért nem száll le erről a vonatról az ellenzék), arra alapozva követelve a fejlesztések leállítását, hogy „a többség nem kér a stadionokból”. Az államtitkári válasz eszenciája, hogy a versenysport turbózása húzza magával a tömegsportot.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Neo…izé

Sallai R. Benedek jobban belekeveredett a neonikotinoidok nevű csávázó, amúgy méhgyilkos szer kimondásába, mint annak idején Medgyessy Péter az útelágazódásba; a zöld politikus, ha jól számoltuk, ötször futott neki annak, hogy neoni…izé.

Bónusz nekünk, hogy Lezsák Sándorról kiderült, van neki humorérzéke, ugyanis a pontos jegyzőkönyvezés miatt mosolyogva visszakérdezett Sallaira, hogy ugye neonikotinoidokról beszélt.

A földművelési miniszter – mint mellékállású méhész – három szer kiejtésével vágott vissza: említett klotimidint, valamint még két anyagot, melyet le se írunk, annyira bonyolult. A tárcafő szerint, ha a szabályokat betartják a csávázók és a méhészek, úgy semmi nem fenyegeti sem méheink, sem csávázóink érdekeit.

Ugye most már csak az a kérdés, mi az a csávázás. Ez.

A vagyonőrök kizsákmányolásáról a pártelnöknek készülő szoci Harangozó Tamás interpellált, fekete- és szürke foglalkoztatást, pörgő számlagyárakat, pénzszivattyúkat, a „munkavállalók megnyomorítására alapozott üzleti modellt” emlegetve.

Kontrát államtitkár válaszában azt követelte, Harangozó, ha számlagyárra bukkan, azonnal tegyen eleget képviselői kötelességének, s tegyen feljelentést. Amúgy, így Kontrát, jók a jogszabályok, jók az ellenőrzések, jó a Munka törvénykönyve, a munkaügyi ellenőrzéseket nem a rendőrség, hanem az illetékes hatóság végzi.

Viszonválaszában Harangozó kiborult, ekképpen osztotta Kontrátot:

Tízezreket rabszolgasorban tartanak, és önök ezt elnézik. Kétezer forintos rezsióradíjból négy-ötszáz forintot visz haza a melós, éhezik, nincs bejelentve, nincs nyugdíjuk.

„Önök offshore szervezetek? Fáradjon a kasszához, a Magyar Állam szívesen fizet önöknek!” Ezzel a címmel a jobbikos Szilágyi György interpellált. Két olyan luxemburgi bejegyzésű céget nevesítve, melyek a Gyurcsány-kormány óta kapnak milliárdos állami beruházásokat, jelezve, törvényeink szerint az állam nem állhat szerződésben offshore hátterű vállalkozással. Az államtitkári válasz addig kanyargott, míg a volt szoci Simon Gábor kétszázmilliójánál és a Jobbiknál talált víznyelőre.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Csak semmi buzulás

Ha kereszténydemokrata az ember, időnként el kell litániázni, hogy a család egy férfi, egy nő, valamint gyerekek közössége. Értsd: csak semmi buzulás. A koreográfiát ma a Parlamentben a tenyerét tenyerébe rejtő KDNP-s Szászfalvi László és Rétvári Bence államtitkár lejtette el, a nász trambulinja pedig nem volt más, mint az Európai polgári kezdeményezés a házasság és a család védelmében.

Novák Előd: Mennem kell

A levesbe? Folyosói villáminterjú a Jobbik elnökségéből kiszoruló politikussal.

 

Most akkor mi a helyzet?

A Facebookon már annyi mindent közzétettem…

Kiegészíthetnénk.

Már lenyilatkoztam, hogy nem nyilatkozom.

Megtört?

Én?

Olyan gyűrött az arca.

Nem, nem. Csak keveset aludtam.

Ezt mondjuk megértem. A Facebookon jelezte, ha kiszorítják a pártvezetésből, akár visszamegy utcai talpasnak. Ez lenne az út? Vagy csak hiszti?

Amit a Facebookon leírtam, mind komolyan gondoltam.

parlament

A posztok után kapott a képére Vonától?

Mit kaphatok még a képemre?

Esetleg kizárást a frakcióból.

Nem, nem.

Fél nyilatkozni?

A magam döntése, hogy most csöndben maradok.

Vona annyival erősebb az elnökségből kikerülőknél, hogy beszélni sem mer?

Túl vagyunk rajta. Meghúztam a vonalat.

Novák Előd megy a levesbe?

Haha. Mennem kell.

A szoci Korózs Lajos a „narancssárga pártállam” felépüléséről mesélt, mire nem is kaphatott más választ Rétvári államtitkártól, mint hogy a ballibek nem tudtak kormányozni, és jól meg is buktak.

Inadekvát mobilmarkolás

Míg a zöld Ikotity István a közismereti tantárgyak amúgy tényleg eszement szakközépiskolai kiseprűzésén mérgeskedett, a szoci padsorokban kormányzati brosúrát böngésző képviselő asszonyt – Bangónét – fotóztunk. Aki utóbb interpellációban ostorozta “miről, miből és mennyiért hazudik a kormányzati mémgyár”.

Fotó: Berecz Valter

Más balos frakciótagok az információ befogadásának hagyományos módját modern technikai eszközökkel abszolválták. Felhívjuk a figyelmet a konzervatív mobilmarkolás vírusszerű, inadekvát terjedésére.

Fotó: Berecz Valter

A korábbiaknál is nagyobb előirányzatokat irányoztunk elő.

E mondatot a jobbikos Novák Elődnek a népességfogyásból eredő nemzethalált vizionáló interpellációja váltotta ki Novák Katalin államtitkárból. Aki javasolta Nováknak: a nemzethalál helyett foglalkozzék inkább a Jobbik bajaival.

Polt nem evett konspirációt

Nem volt semmi konspiráció!

Ezt Polt Péter legfőbb ügyész válaszolta a szoci Harangozó Tamásnak.

Fotó: Berecz Valter

Tudott, hogy a minap lesifotózták a Matolcsyval együtt ebédező Polt Pétert. Az is tudott, hogy Polt neje, Polt-Palásthy Marianna az MNB személyügyekért felelős igazgatójaként havi bruttó ötmillió forintot keres, valamint két jegybanki alapítványban is felügyelőbizottsági elnök, illetve tag.

Harangozó most azt firtatta, „mi volt az étlapon”.

Polt válasza: “Nem volt semmi konspiráció”. Hanem olyan eseteket beszéltek át, mint a Quaestor-ügy, tanulságokat vontak le, „az elnök úr a nemzeti bank ellenőrzési tapasztalatairól számolt be”. A lényeg, hogy aggodalomra semmi ok, ugyanis:

Ha bárhol, bármikor bűncselekmény gyanúja merül fel, az ügyészség el fog járni, bárkiről, bármiről van is szó.

Viszonválaszában Harangozó a legfőbb ügyész lemondását követelte, nem mellesleg megjegyezve: a polti visszavonulásra önmagában az is kellő indokkal szolgál, hogy a Fővárosi Törvényszék a múlt héten első fokon felmentette az ügyészség által korrupcióval vádolt Hiszékeny Dezső szocialista politikust.

Fotó: Berecz Valter

Kicsit eltoljuk ezt a napot

Az azonnalik után a kedden elfogadni tervezett javaslatok utolsó vitái zajlanak. Vagyis szinte kiürül a patkó. Mi pedig eltoljuk kicsit magunktól ezt a napot, s csak idebiggyesztjük, amit a hetvennyolc éves Szelényi Iván mondott a hétvégén a Szeretem Magyarországot klub elitkonferenciáján (nem a konferencia volt elit, hanem a témája).

A szociológus akadémikus szerint két agresszív értelmiségi elitcsoport hecceli egymást a rendszerváltás óta, a politikából megszerezhető pénzen ülve, terrorizálva a társadalmat; az egyik azzal, hogy folyamatosan beavatkozik a mindennapok rendszerébe, a másik meg azzal, hogy mucsaizza, lenézi a hozzá képest másként gondolkodókat, erőlteti saját igazságait.

Amúgy két évvel ezelőtt, egy bazi nagy pofán verés kapcsán ugyanerről beszélt nekünk a rövid parlamenti kitérő után ismét civil Kukorelly Endre is, idézzük:

Cseppben a tenger, benne az egész elbaszottság. Benne van az emlegetett népi-urbánus engesztelhetetlenség. Sznobok és parasztok. Németh László egy esszéje a harmincas évekből, nagyon pontos: a népiek sznobnak tartják a nyugatias urbánusokat, azok pedig lenézik, parasztnak, bunkónak tartják a népieket. Lassan százéves látlelet, és még mindig nem oldódik a helyzet. Sőt, mára aztán végképp kibeszéletlen, feldolgozatlan, megoldatlan a konfliktus a két tábor között.

Na, ebből nőtt ki ez az elcsávázott parlament, ebből nőnek ki az ilyen matolcsys, poltos, ofsoros, négyszáz forintos órabéres, vs-es kollégáinkat, barátainkat falnak vezető napok. Ebből nőtt ki a mai szelfi.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik