Belföld

Hatályon kívül helyezték a volt MVM-vezér elsőfokú felmentő ítéletét

Másodfokon hatályon kívül helyezte Kocsis István volt MVM-vezér elsőfokú felmentő ítéletét a Pécsi Ítélőtábla kedden, írja az MTI. A bíróság Kocsis és három társával szemben új eljárás lefolytatását rendelte el.

A volt MVM-vezér és a negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottak esetében az ügy részét képező, a paksi Erzsébet Szálloda felújítására és megvásárlására vonatkozó elsőfokú felmentő rendelkezéseket helybenhagyta a táblabíróság Krémer László vezette tanácsa, így esetükben az jogerőre emelkedett.

Tóth Sándor, a táblabíróság szóvivője elmondta, hogy az ítélőtábla a Kaposvári Törvényszék ítéletét a rendelkezésre álló bizonyítékok “súlyosan okszerűtlen mérlegelése” miatt találta megalapozatlannak.

Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke elmondta, az eljárási törvény nagyon szűk lehetőségeket biztosít arra, hogy az elsőfokú ítélettel ellentétes ítéletet hozzon, tehát bűnösséget állapítson meg. E szűk keret nem tette lehetővé, hogy érdemben elbírálják a felmentések elleni fellebbezéseket, ezért kellett hatályon kívül helyezni az első-, másod-, heted- és nyolcadrendű vádlottak felmentő ítéletét.

Az ítélet mintegy két órán keresztül tartó indoklásában Krémer László jelezte, hogy a megismételt eljárásban a bíróságnak figyelemmel kell lennie az elkövetési összeg nagyságára.

Kocsis Istvánt, az MVM Zrt. volt vezetőjét tavaly júniusban mentette fel hűtlen kezelés és sikkasztás vádja alól a Kaposvári Törvényszék elsőfokú ítéletében, és ugyancsak felmentették V-S. László hetedrendű vádlottat is. Sz. András másodrendű vádlottat bűnösnek találták viszont több vádpontban is, és az ügy nyolcadrendű vádlottjával, K. Istvánnéval 2-2 évnyi felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rájuk első fokon. A harmadrendű vádlott az eljárás során elhunyt, vele szemben a bíróság az eljárást megszüntette.

A Kaposvári Törvényszék bírája az ítélet tavaly júniusi indoklásában kitért arra is, hogy akadt ahol bűncselekmény és akadt ahol bizonyítottság hiányában ejtették a vádat. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség és a vádlottak védői is fellebbeztek.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt vádolta meg az alpereseket magyarországi és szerbiai erőműfejlesztéssel, a magyar energianád-programmal és több tanácsadói szerződéssel, szállodavásárlással és fejlesztéssel összefüggésben. A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, a cselekmények elkövetése során az Sz. András érdekeltségébe tartozó offshore céget is felhasználtak, így 15 milliárd forint vagyoni hátrány okoztak az MVM-nek, amelyből 12 milliárd megtérült. Az ügy a Kaposvári Törvényszéken folytatódik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik