Belföld
kocsis-istvan(960x640).jpg (Array)

Elrajtolt az MVM-per másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán

24.hu
24.hu

2016. 05. 04. 14:36

Perbeszédekkel kezdődött meg az MVM-per másodfokú, nyilvános tárgyalása szerdán a Pécsi Ítélőtáblán. Kocsis Istvánt, az MVM Zrt. volt vezetőjét tavaly júniusban mentette fel hűtlen kezelés és sikkasztás vádja alól a Kaposvári Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében. Sz. András másodrendű vádlottat (az MVM volt főtanácsadóját) viszont bűnösnek találták több vádpontban is, és az ügy nyolcadrendű vádlottjával, K. Istvánnéval együtt, 2-2 évnyi felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rájuk első fokon. Egy vádlott időközben meghalt, a többi vádlottat felmentették a főként hűtlen kezelésben való bűnsegédként való részvétel vádja alól.

A Kaposvári Törvényszék bírája az ítélet tavaly júniusi indoklásában kitért arra is, hogy akadt ahol bűncselekmény, és akadt ahol bizonyítottság hiányában ejtették a vádat. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség és a vádlottak védői is fellebbeztek.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolt meg korábban több személyt az MVM gazdálkodásával kapcsolatban.     A vádpontok között szerepelt magyarországi és szerbiai erőműfejlesztés, magyar energianád program és több tanácsadói szerződés. A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, 15 milliárd forint vagyoni hátrány okoztak az MVM-nek, amelyből 12 milliárd megtérült.     A Pécsi Ítélőtáblán szerdán az ügyészség és a sértett, az MVM jogi képviselője az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását indítványozta. Álláspontjuk szerint az elsőfokú ítélet iratellenes, az helytelen következtetéseken alapul.     A vádlottak ügyvédei részben az ügyben elmarasztalt vádlottak felmentését, az első fokon felmentett vádlottaknál pedig a törvényszék ítéletének helybenhagyását indítványozták.     A tárgyaláson három – az elsőfokú eljárásban felmentett – vádlott jelent meg, mindannyian ártatlanságukat hangsúlyozták az ítélőtábla előtt. A táblabíróságon szerdán nem jelent meg Kocsis István, K. Istvánné, valamint Sz. András sem.     Az ügyben május 17-én hirdet ítéletet a Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.