Belföld

Lezárultak az egyeztetések, buszjáratokat szüntet meg a BKK

Lezárult a 4-es metróhoz kapcsolódó autóbusz-hálózatról szóló javaslat társadalmi egyeztetése, ezért június 4-étől változások lesznek a pesti oldalon a Rákóczi út, a budai oldalon pedig többek között Gazdagrét, Őrmező, Kelenvölgy, Kelenföld, Budafok, Budatétény és Nagytétény térségének közlekedésében - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

A közleményben felidézték: a 4-es metró 2014 tavaszi átadásával megváltoztak az utazási szokások, erre reagálva a BKK elkészítette javaslatát a metróhoz kapcsolódó felszíni hálózat átalakítására, az M4-es metróvonal elérésének bővítésére. A javaslatot a BKK társadalmi egyeztetésre bocsátotta, majd a tervezetet a beérkező mintegy 4 ezer észrevétel és az érintett önkormányzatokkal folytatott többkörös egyeztetések alapján véglegesítette. A most véglegesített javaslat célja az volt, hogy az átalakuló hálózat a metróval párhuzamos buszjáratok helyett még jobb felszíni kapcsolatot nyújtson a 4-es metróhoz – írta a BKK.

A www.bkk.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint az egyeztetések után a BKK június 4-étől, szombattól vezeti be a változtatásokat.

  • 8-as autóbusz helyett az új, hosszabb útvonalú 8E járat közlekedik Kelenföld vasútállomás és Újpalota, Nyírpalota út között.
  • A 107-es autóbusz a továbbiakban nem közlekedik, a 7-es autóbuszok sűrűbben közlekednek. Az új, hosszabb útvonalú 108E járat a Gazdagréti tér és Újpalota, Nyírpalota út között közlekedik és mindkét irányban betér majd Kelenföld vasútállomáshoz.
  • A 133-as járat a továbbiakban 133E jelzéssel közlekedik, és az új 133E buszok a 133-as járathoz képest más megállóhelyeken állnak meg.
  • A 233-as járat a jövőben nem közlekedik, szerepét a Rózsakerti lakótelep és Baross Gábor-telep térségében a 101B és a 101E járat, a Nagytétényi út-Budafoki út térségében a 33-as és a 133E busz, illetve a 114-es járatcsalád veszi át.
  • A 101-es autóbusz a továbbiakban új, 101E jelzéssel közlekedik, jelentősen bővül a járat üzemideje, ezentúl hétköznapokon 5 és 22 óra között folyamatosan közlekedik. Csúcsidőszakban minden második autóbusz 101B jelzéssel az alábbi útvonalon jár a Terv utca és a Budatétényi sorompó megálló között: a VII. utca-Dózsa György út-Minta utca útvonalon éri el a Rózsakert utcát, innen a 101Evel azonos útvonalon tér vissza Kelenföld vasútállomáshoz. A 101B járatok nem érintik Budatétény vasútállomás (Campona) végállomást.
  • A 153-as autóbusz útvonala Őrmező térségében módosul, a 153A autóbusz pedig a továbbiakban nem közlekedik, szerepét a teljes nappali üzemidőben közlekedő 154-es járat veszi át. A 154-es autóbusz Kelenföld vasútállomás és a Kosztolányi Dezső tér között az 53-as buszhoz hasonlóan a Budaörsi úton és a Nagyszőlős utcán keresztül közlekedik, és nem érinti az Infopark térségét.
  • A Budaörsi út belvárosi kapcsolatát a továbbiakban a 239-es autóbusz helyett az új 108E járat látja el, amely Gazdagrét és Újpalota között közlekedik.
  • A jövőben a gyorsabb haladás érdekében a 187-es autóbusz Kelenföld vasútállomástól indulva a Budaörsi úti új csomópont felé haladva tér a Balatoni útra.
  • A 252-es és a 253-as autóbusz a továbbiakban nem közlekedik. A 252-es járat szerepét Őrmező és Újbuda-központ között a 150-es és a módosított útvonalon közlekedő 154-es járat, míg Kelenvölgy és Őrmező között a Kelenvölgybe és a Kérő utca felé betérő 153-as buszjárat veszi át. Kelenvölgy és Újbuda központja között a továbbiakban a meghosszabbított útvonalú 58-as és a 153-as busszal lehet utazni átszállás nélkül.
  • A 258-as járat a továbbiakban nem közlekedik, szerepét az 58-as, a 250-es, valamint betétjáratai veszik át. Az 58-as autóbusz útvonala hosszabb lesz: a járat a továbbiakban Kelenföld vasútállomástól az Etele út-Tétényi út útvonalon Újbuda-központig közlekedik.
  • A 114-es, a 213-as és a 214-es autóbusz a Kosztolányi Dezső téri végállomástól meghosszabbított útvonalon, a Móricz Zsigmond körtérig közlekedik. A 250-es busz közlekedését a továbbiakban új betétjáratok segítik. A 158-as járat üzemideje bővül, ezentúl hétköznap napközben is közlekedik. A 251-es járat útvonala is változik: a buszok a Savoya park felé nem térnek be a Városház térhez, hanem a Savoyai Jenő téren balra, a Leányka utcára fordulva közlekednek.

A részletes menetrendeket a BKK a honlapján teszi közzé. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik