Belföld
Korhaz-folyoso(5)(960x640).jpg (Array)

Nem kapnak normális ellátást a gyógyíthatatlan daganatos betegek, pedig minden érintett jogosult lenne rá

24.hu
24.hu

2016. 05. 10. 11:41

Korábban a témában:

A KSH adatai szerint minden negyedik magyar daganatok miatt halt meg 2015-ben. Közülük csak 22 százalék részesült speciális életvégi ellátásban, pedig elvileg minden érintett jogosult lenne rá – térítésmentesen.

Az aktív gyógykezelés befejezése után összetett, orvosi és pszichés gondoskodásra lenne szüksége a rákkal küzdő embereknek, amit csak a hospice-palliatív ellátás keretében lehet biztosítani,

mondta Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója.

A WHO ajánlása szerint 1 millió lakosra 50 palliatív ágynak kellene jutnia, ami 10 millió magyarországi lakossal számolva 500 ágyat jelentene. A palliatív kezelés célja elsődlegesen már nem a gyógyítás, hanem a betegek szenvedésének csökkentése, a lehető legjobb életminőség biztosítása.

Magyarországon jelenleg 14 intézményben mindössze 200 ágyon folyik hospice-palliatív ellátás, ami még a szomszédos országokhoz képest is jelentős elmaradás. Szlovákiában 5 millió lakosra 277 hospice ágy jut.

Hospice ellátást otthoni ápolás keretében is lehetne igényelni, összesen 150 napig.  A valóságban ez azonban másképp néz ki, az érintettek nagy része nem részesül ilyen gondoskodásban, aki mégis bekerül a rendszerbe, arról már csak átlagosan 1-2 hétig gondoskodhatnak speciálisan képzett szakemberek.

Dr. Muszbek Katalin szerint ez a hospice ellátással kapcsolatos ismeretek hiányosságára vezethető vissza, ami részben az orvosi tájékoztatás elégtelenségéből fakad. Az alapítvány országszerte képzéseket tart, emellett több mint 600 gyógyíthatatlan daganatos betegnek segítettek 2015-ben. Az OEP-től kapott támogatásuk csak a működési költségeik 40 százalékát fedezi, és a pályázati forrásaik is folyamatosan szűkülnek. Az adó 1%-ával sokan támogatják őket, ennek köszönhető, hogy még fenn tudnak maradni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.