Belföld

Nárcisszal az élet méltó befejezéséért

Egyre több ember jelenik meg nárciszos kitűzőben Budapest utcáin. Az apró dísz azt jelenti, hogy viselője a daganatos betegek ápolását támogatja.

A nárcisz a hospice ellátás jelképe, amely speciálisan a gyógyíthatatlan betegek ellátására koncentrál, és a testi szenvedés csökkentése mellett lelki támogatást is nyújt az érintetteknek. Célja az, hogy fájdalommentesen, de tiszta tudattal, lehetőség szerint szerettei körében készülhessen a beteg élete befejezésére.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Magyarországon jelenleg a rákbetegek 22 százaléka részesül speciális életvégi ellátásban. Azért tűzzük ki a nárciszt, hogy minden daganatos beteg szakszerű ápolást és méltóságot kapjon élete végén

– mondta dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A hospice ellátást ma minden daganatos beteg térítésmentesen kérheti, mégis nagyon kevesen részesülnek benne annak ellenére, hogy az emberi méltóság élete végén is megillet mindenkit

– mondja Dobó Kata, aki évek óta tagja a hospice mozgalomnak.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Magyarországon egyre többen szembesülnek azzal, hogy több figyelmet kell fordítani a daganatos betegek ellátására, hiszen 2015-ben már minden negyedik ember rákban halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik