Élő Belföld

Lázár: Európa eldöntötte, mennyit ér egy ember

Értékelt, kommunikált a kormány optimizmusügyi szuperminisztere, Lázár János, és hű szuperszóvivője, Kovács Zoltán. Szóba került

  • az uniós betelepítési kvóta és a magyar kormány pallosa ez ellen: a népszavazás,
  • szó volt a jegybanki alapítványok költéseiről,
  • a 2017-es költségvetésről
  • a TTIP-ről
  • az új kisvasúti tervről,
  • Paks II-ről stb.

Adhat-e a panzió házi tojást a turistának?

Magyarországon a panzióknak nagyon nehéz a vendégeket saját termésből etetni, nagy a bürokratikus akadály. Lázár erre azt feleli, mindig élelmiszer-biztonsági kérdések merülnek fel. A 2004-es tagsági tárgyalásoknál Magyarország nem kérte az élelmiszer-biztonsági felmentéseket. Lázár csökkentené a bürokráciát e téren.

Orosz szankciók: mennek vagy maradnak?

Az orosz szankciókról azt mondta Lázár, nem automatizmus a szankciók felfüggesztése. A meghosszabbításról vita kell szerinte, főleg a magyar élelmiszeripar miatt. Magyarországon munkahelyek ezrei szünhetnek meg a döntés miatt, pl. a tejágazatban. “A magyar kormánytól nem áll távol, hogy a tettek mezejére lépjen” – utalt a keményebb magyar fellépésre Lázár.

USA, EU, TTIP

A TTIP, azaz az USA-EU szabadkereskedelmi egyezmény kiszivárgott részleteire kérdeznek rá. A miniszterelnök kérte Szijjártó Pétertől, hogy hozzon létre egy munkacsoportot a TTIP-től és hatásairól. Ha kedvező lesz az autóexport, a hazai autógyártásnak jó, ha jöhet a génmódosított kaja, az a magyar mezőgazdaságnak rossz. Az eddigi tárgyalási jegyzőkönyveket mostanság értékelik ki amúgy.

Mi lesz az ország tömegközlekedésével?

A Volán-társaságok Lázár szerint rettegnek a piac liberalizálásától, de a kormány még nem döntött, mi legyen a közösségi közlekedés sorsa. Felmerül a kérdés, mi legyen a kötöttpálya sorsa, pl. legyen-e ott Volán, ahol szolgáltat a MÁV? Jó példa Székesfehérvár és Budapest közötti közlekedés: autópálya, vasút, buszjáratok is vannak párhuzamosan. Lázár szerint a kötöttpályát kell fejleszteni, ez a jövő. A Volánnak majd a vasutat kell kiszolgálnia, rá kell hordania a lakosokat a vasútra, ez Lázár személyes koncepciója.

Hogy lesznek az épületfelújítások?

A visszatérítendő és vissza nem térítendő energiakorszerűsítési támogatások és az EU viszonyáról beszél a miniszter. Ez persze a panellakókra vonatkozik, de a kormány a kertesháztulajoknak is segítenének. Csak a paneltulajdonosok kaphatnak, mert ott a társasház pályázik, mivel az EU egyéneket nem támogat. Visszatérítendő támogatás legyen mindenkinek – ismerteti a kormány álláspontját.

Eurofóbok ugorják át ezt a bekezdést!

Lázár heves vitába keveredik az Európai Unió működési mechanizmusáról. A vita azon megy, kötelező kvótát fogadott-e el az Európai Tanács. Keveredik az Európai Tanács az Európai Unió Tanácsával (a miniszterek gyűlésével), aki nem penge az EU-s jogban, az csak kapkodhatja a fejét. A Bizottság előterjesztése beszédes Lázár szerint, és hozzáteszi, a kérdés nem a tanácsban fog eldőlni.

Egy paksi dokumentum mind felett

Az EU vár egy konkrét dokumentumot a Népszabadság értesülései szerint, és akkor akár megállapodás is lehet Paks II.-ről. Lázár mosolyogva válaszol, hogy nem beszélhet erről.

A mindent elsöprő népakarat

Lázár folyamatosan félrebeszél arra a kérdésre, hogy a népszavazás felülírja-e az EU-s jogszabályokat kvótaügyben. Kovács is folytatja ezt, ha a hollandiai (amúgy nem ügydöntő) népszavazás az Ukrajnával való társulásról erősebb volt, akkor ez is az lesz. Nem jó párhuzam.

Lázár János állítja, nem jogászként akar jogi kérdésben állást foglalni, szerinte a népakaratot nem tudja Brüsszel lenyomni. Egészen elképesztően beszél el egymás mellett Lázár és az újságíró. Orbán amúgy az Európai Tanácsban vétózhat, nem minden esetben kell minősített többség.

Drága lesz a cigi?

Nőni fognak a cigire és benzinre terhelt adók. A jövedéki adó emelkedhet Lázár szerint. Fair képletről van szó, a világpiaci árhoz igazodjon az adó, ez a világpiaci ár pedig csökkenőben van. Uniós döntés az, hogy emelni kell egyes termékek jövedéki adóját. A kormányban többen érveltek amellett, hogy több lépésben tegyék ez. Az még nem eldőlt kérdés, mekkora lesz az áremelés cigarettafronton.

Oktatás és bankvásárlás

A vegyes oktatási modell nem működik – ismerte el ismét Lázár. Szerinte egy kézben kell, hogy legyen az iskolák működtetése. Szerinte a fenntartás anomáliái miatt is romlott az oktatás minősége.

Nincs terve a kormánynak újabb bankok megvételére. A kormány célja, hogy 50 százalék felett legyen a magyar tulajdoni arány a szektorban. Privatizált is az állam bankokat, mint az MKB-t vagy tervek szerint a Budapest Bankot is. Nem terveznek más bankokban tulajdonszerzést.

A Nyugat a hibás mindenért

A Die Welt szerint azért Körmenden nyílt menekülttábor, hogy könnyen megszabaduljanak a migránsoktól, akik úgyis átszöknek Ausztriába. Lázár szerint ez nem igaz, az országban több helyen is van tábor, Bicskén, Nagyfán is vannak létesítmények. Kovács szerint pont a nyugatiak által nyomatott szabályok miatt mennek el rögtön az országból a menekültek.

Kérdez a vidék

Miközben megszólalt valakinek a mobilja, ami Kovács szerint videójátékm vidéki lapok tudósítója kérdezett: mikor bővítik Zalaegerszeg felé a főutat, illetve a fejéri 81-est.

Lázár azt felelte, Zalaegerszeget Szombathellyel kell összekötni négysávos úttal. A tervezés közbeszerzése folyamatban van, a cél az őszi építkezéskezdés. A források megvannak erre, ahogy a 81-esre is.

Kérdés még, lesznek-e veszprémi helyszínei az olimpiának. Lázár szerint a Balatonnak lesz szerepe a lebonyolításban, Veszprémben pedig uszoda épülhet, csarnok bővülhet – talán a költségvetés is tartalmaz sort.

Ezért kell a kvótaügyi népszavazás

Miért akarják elhitetni, hogy az emberek tudják megállítani Brüsszelt, nem a miniszterelnök vétója? – szól a kemény kérdés. Lázár szerint nem helyettesíti a vétó a jogalkotási döntéseket. Van olyan “surranópálya”, hogy megkerülik az Európai Tanácsot. Ezért fordult Magyarország és Szlovákia bírósághoz. De ha együtt azt mondjuk, ne legyen kényszerbetelepítés, annak van politikai súlya szerinte. A kormánynak politikai támogatottságra van szüksége, ezért kell a népszavazás. Ennek érvényes és eredményes népszavazásnak kell lennie – tette hozzá.

Jó a jegybank, tényleg

A szocialisták idején meglévő magas alapkamatot elemzi, majd rátér arra, hogy nem finanszírozta a jegybank állampapír-vásárlással az államadósságot, bár más jegybankok csináltak már ilyet.

Soha ilyen jó jegybankunk még nem volt

Egy esszével felérő kérdés végén megkérdezi egy újságíró, hogy hova áramlott a kamatnyereség a jegybanktól? Lázár önmagát ismétli: a jegybank és a kormány között betonfal van. Az MNB fő feladata a monetáris politika. Amikor a kormány a jegybankra tekint, az eredményt nézi. Az alapkamat csökkentése történelmi tett volt – lelkendezik a miniszter. Nagy dolog a növekedési hitelprogram elindítása is, na meg egymillió devizahiteles megmentése.

Jó nehezen, de rátért a jegybanki alapítványokra is, amiknél megkérdőjelezhetetlen, hogy az oktatást támogatja. Amúgy a kuratóriumoknak, alapítványi vezetőknek kell viselni a felelősséget – bagatellizál Lázár.

Jobb Spéder, mint soha

Az FHB Jelzálogbank ügyében kérdezik Lázárt némi spéderezéssel-csányizással, aki azonban más tárcához, az NFM-hez irányít. Beszól még az adóelkerülőknek is, mondván 2010 óta fantasztikusak a magyar vállalkozók adókörülményei. Még mindig Spéder Zoltán: mennyiért vásárolhatott a nagyvállalkozó postai biztonsági céget. Lázár itt is arról beszél, hogy Stumpf Istvánnak kéne már egy találkát megegyeznie az illetékesekkel, hogy létrejöjjön a Nagy Dokumentumbetekintés.

Lázárnak rosszak/aktívak a gyerekei

Aránytalanul nagy a diákok terhe egy szemlélet szerint, ezért a NAT mennyiségét is csökkenteni kéne. Ez a hittan, erkölcstan, testnevelés csökkentésével lehetne lazítani. A kormány ezzel nem ért egyet, de a NAT-ot felülvizsgálnák. Ezt ötévente eleve felül kell vizsgálni. Az új Nemzeti Alaptanterv 2018-tól lehetne hatályos, de előtte meg kéne határozni egy nemzeti minimumot. Lázár azt is elmondta, két nagyon rossz gyereke van, ezért kell a tesi mindennap (hogy lefárasszák őket).

Lázár pontosít, nem is rosszak a lurkók, csak nagyon aktívak.

Mi lesz a melegekkel?

A regisztrált élettársi kapcsolatokat kiherélheti a kormány a félelmek szerint. Lázár nem érti a kérdést, azt mondja, rendszeresen felmerül a kérdés, nincs rendkívüli körülmény. Nem tud olyan tervről, ami a kormányülésen szerepelt volna és az élettársi kapcsolatok járnának rosszul vele. A 2007-es szabályozás tartalma változatlan.

A tartóstej muhija, a túró mohácsa

Miért csak a friss tej áfája csökken? – zendül fel a kérdés. Ezt fogyasztják a legtöbben, ezért ezt csökkentik – hangzik a választ. Lázár szerint a tartósított tej nem egészségesebb, ez is számít. Kovács hozzáteszi, Nébih-vizsgálat is zajlik az import tartóstejek ellen, ez sokat elmond. Az élet fenntartásához leginkább szükséges termékek áfáját csökkenti a kormány (sertéshús, tojás, tej), ezért nem került bele a túró vagy a sajt.

Egy csöpp egészségügy

Lázár a kórházfejlesztésről beszélt, természetesen optimizmusügyi miniszterként (bár elismerte, rossz a fővárosi kórházak állapota). Budapesten nincs szerinte magas színvonalú orvosi centrum 0-24 órában. Szerinte nem téved az, aki úgy érzi, rosszabb a budapesti egészségügy állapota, mint a vidékié.

Olvasói sztorik