Élő Belföld

Lázár: Európa eldöntötte, mennyit ér egy ember

Értékelt, kommunikált a kormány optimizmusügyi szuperminisztere, Lázár János, és hű szuperszóvivője, Kovács Zoltán. Szóba került

  • az uniós betelepítési kvóta és a magyar kormány pallosa ez ellen: a népszavazás,
  • szó volt a jegybanki alapítványok költéseiről,
  • a 2017-es költségvetésről
  • a TTIP-ről
  • az új kisvasúti tervről,
  • Paks II-ről stb.

Ezek a németek, mein Freud!

A németekről beszél, mondván egyetértenek mindennel, kivéve a kényszerbetelepítéssel. Lázár szerint nem oszthatják szét a Németországban ragadt migránsokat, de a világ egyik leggazdagabb országa pénzt se kérjen a kérdés rendezéséért. A közel-keleti keresztények ügyében nem tud semmit.

Az év zsidózós alákérdezése

Elképesztő alákérdezés, inkább alányalás jött. Az auschwitzi megemlékezéseket kötötte össze azzal a kérdező, hogy az EU beárazta a migránsok árát. Volt még egy zsidózó kérdés: a Szombatot nem támogatja majd a kormány. Sok egyéb kérdés volt még, lássuk!

A Budapest-Belgrád méregdrága vonalat az EU vizsgálni fogja. Itt se volt ugye tender, ezt vitatja az Európai Bizottság. A Szombat elmaradó támogatásáról nem tud.

Gyurcsány? Gyurcsány!

Gyurcsány ferenc azt mondta, egy DK-jobbik koalíciót is el tud képzelni, adják a lovat Lázár alá kérdéssel. Szerinte lehet, hogy a jobbikos cukiságkampányba bele fog ez férni. Hozzátette, hogy az ország több pontján együttműködik a Jobbik a baloldallal.

Ehhez kapcsolódóan a furcsa zuglói összeborulásokat és összeveszéseket is felhozza a kérdező. Lázár arról beszél, “a Liget maradjon Liget”, újítsák fel a zöldfelületet. Ötletpályázat is volt a fák megmentésére, meg is van az eredmény. A cél a Városliget vonzóvá tétele, mert ez a város egyik legelhanyagoltabb közparkja. Ez a zuglói polgároknak és civileknek is jó lesz. 8-24 milliárd forint között mozoghat a zöldfelület rendbe tevése.

Lesz új kisvasút!!!!!!!!!!

Mindenképp ki akarja próbálni a felcsúti kisvasutat, az alcsúti arborétum nagy rajongója, ezért is teszi meg. A felcsúti projektet is támogatta, és most Nagycenk és Fertőd között építene ki egyet.

Ez lesz az OEP-pel

Vargának beszólva elmondta, csak a számokat látja a háttérintézmények megszüntetése ügyében. A kormányhatározat kész van az intézményekről, de még Orbán egyeztet a miniszterekkel. Az OEP-nél szakértő fogja szétválasztani a feladatokat, melyik kerül az EMMI-hez, melyik az Államkincstárhoz. Persze az OEP vezetői és az EMMI emberei is tiltakoztak.

Azt nem tudják, kik álltak a Kormány.hu elleni támadás mögött.

Nyolc kilométer mélyen korlátozottak lesznek a jogok

Idén eddig tízezren érkeztek a határhoz a migránsok. Akik bejönnek, azokat ideiglenesen elhelyezik. Nyolc kilométeres mélységben ellenőriznek majd: akit itt megállítanak, azt visszafordítanak.

A rendőri jelenlétet megerősítik a körmendi tábor közelében.

A körmendi balhéról

Körmendet is felhozták. Lázár szerint ez zárt objektum. Május 2-án kezdték meg az emberek ideiglenes elhelyezését. Szerinte azonnal balhé van, fiatal lányok félnek, törés-zúzás van. Felmerül minden településnél a városon kívülre telepítés. Körmend tábora ideiglenes lesz, alacsony számú migráns jön ide.

Többet kapjon a menekült, mint a magyar?

Előkerül a diktátum szó is a menekültkvóta új rendszerével kapcsolatban. Szerinte ennek nincs értelme, mert akit ideküldenének, onnan úgyis visszautaznának nyugatra. Mi csak közmunkát és alacsony szociális segélyt tudunk kínálni. “Be kellene zárnunk őket?” – bújik ki a rutin a miniszterelnökségi miniszterből. Attól fél, hogy mindenhol egységes szociális juttatások legyenek. Ez elképzelhetetlen, hogy a menekült többet kapjon, mint a magyar. Szerinte nincs megfontolva az előterjesztés. Meg kéne kérdeznie a sajtónak Brüsszeltől, hogy miért épp 250 ezer eurót ér egy menekült, milyen képlet alapján számítják ki egy bevándorló “forgalmi értékét.”

Ez emberkereskedelm, ez zsarolás

Az Alstom-ügyről kérdezik Lázárt, aki nem tud új részletet. A rendőrség és az ügyészség nemzetközi együttműködésben vesz részt ebben a nyomozásban. A franciáknál négy éve zajlik a nyomozás, arra utal, hogy a hazai eljárás is hosszú lesz.

Navracsics Tibor megszavazta Brüsszelben a magyarokat elítélő dokumentumot a menekültkvóta ügyében, mi a véleménye? Lázár fényezi Navracsicsot, de hozzáteszi, a biztosok egész Európát képviselik, Navracsics európai kontextusban mérlegel, nem bélyegezné meg Lázár ezért. Azt látniuk kell, hogy a V4 országok óriási nyomás alatt áll, hadjáratot folytat Nyugat-Európa és a sajtó a térség ellen. “Meghatározzuk, hogy mennyit ér egy bevándorló, és kifizettetjük, holott tudjuk, hogy nincs ennyi pénzünk” – mondja Lázár, aki most szegény országnak állít be minket, most nem hasít a gazdaság, ha erről van szó. “Ez emberkereskedelm, ez zsarolás és példátlan dolog az Európai Unió történetében” – hőbörög.

Lesz M35-ös?

Matolcsy György szerinte kitölti hivatali idejét, ennyi.

Kérdés még, hogy halad az M35-ös gyorsforgalmi építése. Az EU már kevesebb pénzt ad a következő ciklusra útépítésre, a cél most a sztrádák határig elvivő autópályák megépítése. Az M6-os lenne ilyen (amit a kutya se használ), az M2-es és az M30-as. Cél még a megyei jogú városok összekötése, pl. Békéscsabát is be kell kötni, csak így fejlődik a térség (Békés megye szerinte megközelíthetetlen). A Kecskemét-Nagykőrös-Békéscsaba M44-es szakasz el fog készülni, az M35-ösről még tájékozódnia kell.

Na, megint a postatörvény

Több ezer milliárd forintnyi vagyon vásárolt vissza az állam – válaszolja az első kérdésre Lázár. Az állami vagyon részben piaci körülmények között működik, mint a Magyar Posta. Lázár szerint az a kérdés, megilleti-e az államot a piaci védelem, pl. a piaci titok esetén. Szerinte meg kell, hogy illesse a piacon szereplő állami cégeket ez a védelem, szóval hogy ne kelljen közzétenni az oda öntött állami pénzeket. ha adatkérést kap a Posta, majd a bíróság dönt arról, sérti-e a piaci szerepét a kiadandó adatsor.

Kovács Zoltán hozzátette, vannak olyan közadatkérésnek álcázott kérések, amiknél “nemcsak a lóláb, hanem az egész ló kilóg”. Lázár bólintott, szerinte a konkurensek sok titkot meg akarnak tudni üzleti számokat. És Lázár készült!!! Felolvas egy adatkérést, ami alátámasztja az elméletüket.

Vita lesz az EU-pénzekről

Parlamenti vita is lezajlott az EU-s támogatások ügyében. A kormány szeretne új rendszert bevezetni az EU-s pénzek elszámolásával szemben, “mert ez a mi pénzünk, és nem az EU pénze” – üzent a németeknek, akik egy csomó lóvét öntenek Magyarországra EU-támogatások keretében. Évi kétszer a parlamentben akarják megvitatni a támogatások helyzetét az Országgyűlésben.

Beszélt még a betelepítési kvótáról és az egészségügyi bérfejlesztésről is.

Lesz verseny, de determináltak vagyunk

Paks II. még: ami nem a fenti determináció, ott lesz verseny, komolyan. Lázár meg akar állapodni Brüsszellel, most már nincs háborús retorika az unióval. Lázár lehetne optimizmusügyi miniszter is.

Paks kettőt szívatják

Lázár kedden Moszkvában (tényleg elütés, szóval Brüsszelben) járt Paks II. miatt. Több eljárás zajlott Magyarország ellen, pl. az adatok titkosítása ellen. A magyar parlament módosított, az eljárás lezárták, hurrá van.

A tiltott állami támogatás vizsgálata már keményebb dió volt. A kérdés, hogy megtérülne-e piaci körülmények között az erőmű bővítése, illetve lenne-e verseny. Decemberben dokumentálták, hogy ez egy olyan 12 millió eurós beruházás, ami olcsó áramot biztosít, sőt a felvett hitel is megtérül. A brüsszeli tárgyalások előreléptek, konstruktív a légkör. Közelednek a számok, ez fontos.

Volt még egy kötelezettségszegési eljárás is, hogy jogunk van-e piaci verseny helyett az oroszokkal megállapodni. Lázár reményei szerint belátható időn belül itt is lesz deal. “Ez műszaki determináció” – beszélt kicsit latinul. Arra utalt, hogy oroszok az eredeti reaktorok, ezért az oroszoknak kell bővíteni. Konyec.

Diadal a bláz felett!

Na, de forduljunk rá Brüsszelre, ami nem Moszkva. Az EU bírósága ítéletet hridetett az egységes cigicsomagolás ügyében a Philip Morris pere miatt. A cigigyártó még a britek ellen indított eljárást, a magyarok beavatkoztak a perbe, és győztek persze. Ezért betilthatóak lesznek a mentolos és kapszulás cigik, jöhet az egységes csomagolás a ‘rettának.

Pénztárgép, EKÁER, multiszívatás, műemlékek

Áttekintették az online pénztárgép és az EKÁER számait is. Jövőre jön az online számla, a gazdaság olyan fehér lesz, mint egy hollywoodi mozi stáblistája. Szigorodnak a szankciók, pl. tízmilliós bírságot kaphat a reklámadót nem perkáló multi. Lesz műemlékvédelmi társasági adókedvezmény. Ez azért kell, mert rengeteg műemlék van magántulajdonban. A cél, hogy ezeket is felújítsák, adóalapból leírható lesz a kedvezmény. Ezt persze megpróbálják félremagyarázni Lázár szerint: 3700 tulajból 1-2-t sikerült a sajtónak nevesíteni.

Micsoda költségvetése lesz államunknak!

A 2017-es költségvetést fényezi Lázár, ami látszólag már választási büdzsé (2018-ban ugye választások). A nyugdjíasok és a kétgyerekesek roppant jól járnak majd – mondja Lázár, sorolva a számokat. Az adófizetés is módosulhat, csökkennek az adminisztrációs terhek az adóbevallásoknál is, és megint számokat mond, őrület.

Lázár szerint az EU új programtervezete

Minden európai hagyomány és szabály ellenére megpróbálja meghatározni, hogy mennyi egy ember értéke. Kétszázötvenezer eurót kellene fizetnie fejenként minden államnak, amely visszautasítja a menekülteket. Lázár szerint ez Európa legsötétebb éveit idézi.

Hatalmas meglepetéssel indulunk

Nem fogják kitalálni, mi lesz a fő témája a következő kormányülésnek! Hogy találták ki? Tényleg a kvótaellenes népszavazás az embertelen, antidemokratikus kényszerbetelepítés ellen.

Olvasói sztorik