Belföld

Mélyebben kitömnék a polgármesterek zsebét

Benyújtotta az Országgyűlésnek Boldog István fideszes országgyűlési képviselő kedden azt a javaslatot, amelynek értelmében nőne a kistelepülési polgármesterek jövedelme.

A parlament honlapján kedden tették közzé a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény módosításáról szóló javaslatot.

A törvény szerint a megyei jogú város polgármestere és a fővárosi kerületi polgármester havi illetményének összege “megegyezik a helyettes államtitkár közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott alapilletményéből, illetménykiegészítéséből, vezetői illetménypótlékából álló illetményének összegével”.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint a helyettes államtitkárok illetménye – kiegészítéssel és pótlékkal együtt – csaknem bruttó 750 ezer forint.

A javaslatban az áll: az 500 lakosú települések polgármestereinek illetménye a 750 ezer forint 20 százalékáról 30 százalékára, az 501-1500 lakosú települések polgármestereié 40-ről 50 százalékára nőne. Bevezetnének egy új kategóriát, az 5001-10 000 lakosú települések polgármesterei a törvényben meghatározott összeg 65 százalékát kapnák.

A többi lakosságszám szerinti kategóriában nem lenne változás: az 1501-5000 lakosú települések polgármesterei a törvényben meghatározott összeg 60, a 10 és 30 ezer lakos közötti települések vezetői 70, míg a 30 ezresnél nagyobb települések polgármesterei 80 százalékát kapják.

A javaslat kiegészítené a törvényt azzal, hogy a helyi képviselő-testülete megemelheti a polgármester illetményét az önkormányzat saját bevételeiből legfeljebb bruttó 200 ezer forinttal, ha a település vezetője kiemelkedő munkát végez.

A javaslat indokolásában Boldog István hangsúlyozta: az 1500-nál kevesebb lakosú kistelepülések polgármesterei a jelenleg hatályos szabályok szerint lényegesen kevesebb illetményre jogosultak, mint az 1500 lakosnál nagyobb települések polgármesterei.

A polgármesterek által elvégzett munka nem tükröződik a jövedelmi viszonyokban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy kistelepülés polgármestere sok helyen “elvégzi a pályázatírással kapcsolatos feladatokat, irányítja a közmunkaszervezést, előkészíti, koordinálja a közfoglalkoztatást, de kiveszi részét akár a hivatali munkából is”. Ezért – összegezte Boldog István – fontos, hogy a kistelepülési polgármesterek az erkölcsin túl anyagi elismerésben is részesüljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik