Belföld

Kósa a vasárnapi boltzárról: okafogyott a szocialisták aláírásgyűjtése

kósa lajos ló (kósa lajos, )
kósa lajos ló (kósa lajos, )

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az országgyűlés ülésén napirend előtt azt mondta: a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonásáról a parlament döntött, a szocialisták aláírás gyűjtése okafogyottá vált. Emlékeztetett: a népszavazásról szóló törvény meghatározza, hogy célhoz kötöttség szükséges, ez azonban megszűnt, ezért az aláírásgyűjtés illegitim, ennek alapján nem lehet kiírni népszavazást. A szocialisták kérdése szerint a ma még nemzeti ünnepeken járó szabadnap sem járna a dolgozóknak. Feltette a kérdést, ennek ellenére miért gyűjtik az aláírásokat?

Amíg ezt nem hagyják abba, illetve amíg az Alkotmánybíróság nem mondja ki, nem lehet kiírni a népszavazást, addig nem tudnak hozzányúlni a kereskedelmi dolgozók helyzetének javítását célzó joganyaghoz sem. Jelezte: a kereskedelmi dolgozók 30 ezer aláírást adtak át a frakciónak helyzetük javítása érdekében. Ezt ősznél előbb nem tudják a ház elé terjeszteni, közölte.

Dömötör Csaba államtitkár közölte: az MSZP pártpolitikai célokból, a politikai balhé kedvéért kezdeményezte a népszavazást. Ugyanakkor a kényszerbetelepítés elleni népszavazás minden magyart érint és sorsdöntő Európa szempontjából. A népszavazás kiírásához csak a Kúria döntésére van szükség, ez várhatóan kedden megszületik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik