Belföld

A frakcióvezetők falaznak a lógós képviselőknek

Két éve él az a szabály, ami alapján csökkenthetnék a hiányzó képviselők tiszteletdíját, de még egyszer sem alkalmazták.

Már két éve él az a szabály, hogy hiányzás esetén csökkenteni kell a parlamenti képviselők tiszteletdíját, de eddig egyszer sem alkalmazták – írja a Blikk. Pedig mostanában is kong az ülésterem az ürességtől, hacsak nincs fontosabb szavazás, és még a vitákon is alig van bent valaki a szónokokon kívül.

A magyarázat: a frakcióvezetők fedezik saját embereiket. Az Országgyűlési Hivatal a lap kérdésére közölte: azért nem szankcionálják egy képviselő mulasztását sem, mert a távollétet az érintett képviselőcsoport vezetője igazolja.

A Blikk a frakcióvezetőket is megkérdezte arról, hogy milyen indokkal mentik ki a képviselőket. A Fidesz-frakcióból azt válaszolták, hogy ha a tagjaik távol maradnak, azt „alapos indokkal” teszik, például betegség, hivatalos külföldi út, vagy halaszthatatlan választókerületi esemény miatt.

A Jobbiknál azt állították: a betegségen kívül a temetésen való részvételt, vagy ugyancsak a nagy horderejű választókerületi elfoglaltságot szokták elfogadni a mulasztás okaként. Az MSZP a lapzártáig nem válaszolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik