Belföld
Matematika érettségi (matek, matematika, érettségi, )

Valószínűségszámítás és gráfok a matekérettségin

24.hu
24.hu

2016. 05. 03. 08:48

Összegráfozták és széttrigonometriázták az érettségi papírját a diákok kedden. A halmazelmélet sem úszhatta meg a megoldást.
Korábban a témában:

Halmazelmélet, gráfos feladat és trigonometria is szerepel a matematikaérettségi írásbeli tételei között az Eduline.hu szerint. Az oktatási portál azt írta a kedd reggeli vizsgákról, hogy 12 feladatot kaptak a diákok az érettségi első részében. Ezekre 2-2 pontot lehet kapni. A feladatlap egy halmazelmélettel kezd, de van mértékegység-átváltás is. Egy szöveges gráfos feladat is nehezítheti a diákok dolgát.

Szerepelnek továbbá egyszerű egyenletek, logikai feladatok és ezen alapuló igaz-hamis állítás, sorozatszámítás, valószínűségszámítás, függvények és trigonometriai számítások is. A 12 feladat gyors számításokkal, függvénytáblázat segítségével oldható meg.

Az Eduline közben kiadta a matekérettségi második részét is. Ez A és B részből áll, és 135 perc jut rá. A B részben három feladat van, abból kettőt kell választani. A második részben egy egyenletet és egy egyenlőtlenséget kell megoldani, majd egy síkidom belső szögeit kell kiszámolni. Egy másik feladatban emelkedő számsorokat kell összehasonlítani.

A B részben lehet elemezni egy diagramot és valószínűséget számítani. Választható egy függvényes, hozzárendeléses feladat is. Egy térbeli alakzattal kell számításokat elvégezni a B rész harmadik feladatában.

Így zajlik a vizsga

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 perces. A diák először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

A matematika emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli itt is két részből áll, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a megoldás sorrendjét is meghatározhatja. Az I. feladatsor négy feladatból áll, és azok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. feladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatot sorol fel. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

A vizsgázók közép- és emelt szinten is használhatnak függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt, amiről maguk gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik. A feladatok megoldását központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján értékelik. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.