Belföld
Szentendre, 2016. május 2.
Szõlõcukor és tollak egy diák asztalán a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a szentendrei Ferences Gimnáziumban 2016. május 2-án. A magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdõdött az idei tanév május-júniusi érettségi idõszaka, amelyben összesen mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Magyarérettségi: Arany és Csáth az emelt szintű feladatsorban

24.hu
24.hu

2016. 05. 02. 16:46

Arany János egy tanulmánya, magyar szerzők művei külföldi fordításainak sikeressége, egy Csáth Géza-novella és egy határon túlra szóló levél megírása szerepelt az idei magyar érettségi emelt szintű tételei között az eduline.hu információi szerint.
Korábban a témában:

Az emelt szintű érettségi első részében Arany Jánosnak a Bánk bánról szóló tanulmánya alapján kellett válaszolni a kérdésekre az oktatási portál információi szerint.

A szövegalkotás első részeként, a reflektálásnál magyar szerzők alkotásainak sikerességét kellett elemezniük a diákoknak, figyelembe véve az UNESCO adatait, amelyek a Kertész Imre alkotásaiból készült külföldi fordítások sikerességét mutatták. Novellaelemzésben Csáth Géza A varázsló kertje című műve volt a feladatuk. Harmadik feladatként pedig levelet kellett írniuk a vizsgázóknak egy határon túl élő fiatal magyar közösségnek arról, hogy miért őrizzék meg településük értékeit.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű és emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tartott. A vizsgázóknak két feladatlapot kellett kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatok megoldására pedig 180 perc állt rendelkezésükre.

A diákok először a szövegértési feladatokat oldották meg, és e feladatlapok beadása után kezdhették meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 1161 helyszínen 74 662 vizsgázó, emelt szinten 51 helyszínen 1868 vizsgázó írt írásbeli érettségi vizsgát. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.