Belföld
Budapest, 2016. április 25.
Gulyás Gergely, az Országgyûlés törvényalkotásért felelõs fideszes alelnöke beszédet mond az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az Országházban 2016. április 25-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Minden akadály elhárult a választási rendszer hibáinak kijavítása elől

24.hu
24.hu

2016. 04. 29. 13:15

Korábban a témában:

Tavaly októberben a Friedrich Ebert Alapítvány és a Political Capital konferenciájának politikusi paneljében Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti képviselője, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke azt hangoztatta, mind a levélben szavazók névjegyzékének vezetése, mind a kampány, mind a kampányfinanszírozás szabályai javításra szorulnak.

A politikus ugyanakkor hozzátette:

Nem volna szerencsés, ha ebben a parlamenti ciklusban két alkalommal is módosítanánk a választási törvényeket, ezért mindenképp megvárjuk, hogy az AB meghozza határozatát, és csak ez után látunk hozzá a jogszabály-módosításokhoz.

Ezt a fontos mondatot pedig nem felejtette el a Transparens International és a Political Capital, akik nyílt levelükben úgy fogalmaznak,

2016. április 19-én megszületett az AB határozata, tehát minden akadály elhárult a választási rendszer hibáinak kijavítása elől.

Mint írják, a 2014-es választások során rengetegen éltek vissza a többes ajánlás intézményével a több százmilliós, ellenőrizetlenül elkölthető kampánytámogatás reményében.

Az így listát állító kamupártok gátlástalanul másolták a választópolgárok személyes adatait egyik ajánlóívről a másikra

– olvasható a levélben.

A PC és a TI úgy véli, ezek után nincs ok feltételezni, hogy mindez ne ismétlődne meg, sőt, 2018-ban a négy évvel korábban tapasztaltaknál még súlyosabb visszaélésekhez vezethet, hogy a külhoni szavazók regisztrációja tíz évig érvényes.

A választási rendszer akut problémáinak kezelése érdekében az alábbiakat javasolják:

  1. Az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan a pártok is kincstári kártyán kapják meg és csak ezen a kártyán keresztül költhessék el az állami kampánytámogatást.
  2. A pártok az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseire vonatkozó szigorral számoljanak el kampányköltéseikről.
  3. A pártok, ha a választáson nem szerzik meg a szavazatok bizonyos százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni (az egyéni jelöltek esetében jelenleg ez 2%; a választott határérték ennél alacsonyabb is lehet, de annak egyformán kell vonatkoznia az egyéni jelöltekre és a pártlistákra).
  4. Teremtsék meg a jogszabályi és technikai feltételeit annak, hogy a választási bizottságok és irodák képesek legyenek a másolt ajánlóívek kiszűrésére.
  5. A kormány, az önkormányzatok és a civil szervezetek pártok érdekében kifejtett kampányolását be kell tiltani, vagy ezek értékét le kell vonni az adott párt által elkölthető kampánypénzek összegéből.
  6. A nyomtatott és online sajtóhoz hasonlóan a köztéri hirdetések („óriásplakátok”) tarifáit is legyen kötelező nyilvánosságra hozni.
  7. A pártok érdekében kampányoló civil szervezetekre ugyanolyan szigorú beszámolási és nyilvánossági követelményeket kell bevezetni, mint amelyeket a pártok esetében javaslunk.
  8. A külhoni magyar állampolgárok regisztrációját minden egyes választás előtt meg kell erősíteni.

Álláspontjuk szerint a törvénymódosításokra még az idei évben sort kell keríteni annak érdekében, hogy egyrészt a választási szerveknek, másrészt a pártoknak legyen elegendő idejük az új szabályokhoz való alkalmazkodásra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.