Belföld

Zuhant a Fidesz, erősödött az MSZP – egyre több a titkolózó  

Malacpersely-Fidesz(430x286).jpg (malacpersely, )
Malacpersely-Fidesz(430x286).jpg (malacpersely, )
A TÁRKI szerint a pártot különböző okokból nem választók vannak a legtöbben.

A negyedéve még történelmi mélyponton lévő szocialisták támogatottsága áprilisra megnőtt, újra megközelítette a Jobbikét. A kormánypártok érzékelhető mértékben veszítettek táborukból. A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb pártpreferencia-kutatása szerint a többi párt szavazótábora, a passzív választók aránya érdemben nem változott január óta.

A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP szavazótábora 4 százalékponttal, 31 százalékról 27 százalékra csökkent január és április között, a pártválasztók körében pedig még ennél is nagyobb mértékben, 54 százalékról 47 százalékra csökkent. Az MSZP támogatottsága hasonlóan, csak ellenkező előjellel változott: a teljes népességen belül januárban még mélyponton volt, 7 százalékon állt, ami 3 százalékpontos növekedés után áprilisra 10 százalékosra nőtt, a pártválasztók között pedig 12 százalékról 18 százalékra emelkedett. Mindeközben a Jobbik támogatottsága lényegében nem változott (a teljes népességen belül a januári 12 százalék után áprilisban 11 százalék, a pártválasztók között pedig mindkét hónapban 20 százalék). A Jobbik elvesztette a szocialistákkal szembeni előnye nagy részét, a két nagyobb ellenzéki párt közötti különbség lényegében eltűnt és statisztikai értelemben azonos szinten állnak.

A többi, kisebb ellenzéki párt támogatottsága lényegében nem változott, táboraikban az elmozdulás csak kerekítve éri el az 1 százalékpontnyi különbséget a korábban mérthez képest. Most a teljes népesség körében a DK 4 százalékon, az LMP 2 százalékon, az Együtt valamint a PM 1-1 százalékon áll, a pártválasztókon belül pedig a DK 7 százalékot, az LMP 4 százalékot, az Együtt 2 százalékot, a PM pedig 1 százalékot kapna.

A pártot különböző okokból nem választó, heterogén passzív kör teszi ki továbbra is a legnépesebb választói csoportot (43%), amelynek összesített aránya lényegesen nem változott az elmúlt időben. A TÁRKI ugyanakkor megjegyzi, hogy ezen a látens csoporton belül a válaszmegtagadók, a pártválasztásukat eltitkolók aránya lényegesen nőtt, 12-ről 16 százalékra, míg a bizonytalanoké kismértékben, 30-ról 27%-ra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik