Belföld
Budapest, 2015. május 8.
B. Dragan elsõrendû vádlott (b) és tettestársai az ellenük indult büntetõeljárás ítélethirdetésén  a Fõvárosi Törvényszéken 2015. május 8-án. A bíróság az elsõrendû vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. A férfi legkorábban 40 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. A másodrendû vádlott emberölés és más bûncselekmények miatt szintén életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, õ legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

„Megbocsátok neked testvérem, és most elengedlek” – Bíróság előtt az ország halálbrigádja

24.hu
24.hu

2016. 04. 27. 14:57

Öt embert öltek meg hidegvérrel, olykor viccelődve, bosszúból, sérelmek miatt, vagy éppen pénz reményében. Csak azért nincs több áldozatuk, mert volt, aki meg tudott szökni.

Kegyetlen bűnbandát állítottak bíróság elé szerdán, Budapesten. Csepeli halálbrigád, eperföldi gyilkosok, hajléktalangyilkosok – sokféleképpen hívták már őket. A bűncselekményeket, amelyek elkövetésével vádolják őket, egytől-egyig hidegvérrel követték el, öt ember halála tapad a kezükhöz, de számos egyéb gaztett is a számlájukra írható.

Nézték, ahogy haldoklik, és megvitatták, éppen milyen folyamatok játszódnak le a testében

A nem jogerős ítélet szerint a brutális csoport feje – egy szerb férfi – 2007-ben érkezett Magyarországra, ahol hajléktalanként élt, hasonlóképpen, mint cinkosai. Az első gyilkosságot 2010. szeptember 4-én hajnalban követték el. Az első- és a másodrendű vádlott berúgott, a szerb férfi pedig úgy döntött, bosszút áll egy őt korábban ért sérelem miatt. Az áldozatra egy husánggal támadtak rá, ütötték, ahol érték. Később a bántalmazásba bekapcsolódott a harmadrendű vádlott is, aki egy zártszelvénnyel rontott neki. Az összevert áldozatot ezután egy használaton kívüli sátorba kísérték, ahol a szerb férfi utasítására egyik társa bekötözte a sebeit és tiszta ruhát is adott neki. Ám a társaságot irányító férfi végül rávette cinkosait, hogy végezzenek vele, mondván, még a végén feljelenti őket. Ezután egy székhez kötözték, betömték a száját és egy táboron kívüli, de annak közelében lévő helyre vitték, ahol a másodrendű vádlott egy gyerekszékre állította, azzal a felkiáltással:

„Megbocsátok neked testvérem, és most elengedlek.”

Ezután kötelet akasztott a nyakába és felkötötte egy fára. A társaság mindeközben viccelődött, egyikük közben többször próbálta alóla kirúgni a széket, ami végül sikerült is. Az áldozatnak komoly erőfeszítések árán sikerült a fa gyökérzetén lábujjhegyen megtámasztania magát, így elkerülte az azonnali halált, ám a kötél már fojtogatta. Míg ő a haláltusáját vívta, a szerb férfi azt magyarázta a többieknek, hogy milyen folyamatok játszódhatnak le a testében. Végül a harmadrendű vádlott – látva a szenvedését – kisöpörte alóla a lábát, az áldozat ezután meghalt. Holttestét elégették, hamvait pedig összegyűjtötték és a Dunába szórták.

Vasrúdhoz kötözték, kezeit kifeszítették

Következő hónap elején újabb sérelmek – pontosabban a másodrendű vádlott sérelmei – miatt akartak bosszút állni. Kiszemeltjüket a hajléktalantáborba kísérték, ahol elszívtak néhány füves cigit, majd az erdőbe csalták azzal az ürüggyel, hogy elviszik „pénzt csinálni”. Ahogy távolodtak, a külföldi férfi elővett egy gázpisztolyt és – ismerősük szemére célozva – lőtt. Menekülni kezdett, de újabb lövések dördültek. A fegyveres ezúttal is a szemét akarta eltalálni. Miután elesett, egy közeli betonépítményhez ráncigálták, ahol állva egy vasrúdhoz kötözték, kezeit oldalra kifeszítették. Ekkor a másodrendű vádlott számon kérte a már említett sérelmek miatt, közben azzal fenyegette, hogy megöli. Egy darabig őrizték néhányan, ám végül éjszakára egyedül hagyták a súlyos sérültet, aki órákon át próbálkozott, hogy kilazítsa a kötelet, amit végül sikerült neki, így megszökött. A kocsijáért nem ment vissza, ezt támadói szétbontották és eladták az alkatrészeit.

Budapest, 2014. március 10.
B. Dragan elsõrendû vádlottat megbilincselik az ellene a csepeli kiserdõben meggyilkolt öt hajléktalan ügyében indult büntetõper elsõ tárgyalásának kezdetén a Fõvárosi Törvényszéken 2014. március 10-én. A vád szerint a szerb börtönbõl megszökött férfi 2007-tõl hajléktalanként Magyarországon élt a csepeli Eperföld környékén. Az ügyészség szerint társaival 2010 nyarán-õszén megölte egy haragosát és egy család négy tagját.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Ő irányította a vád szerint a kegyetlen csoportot (Fotó: MTI)

 

Egymás után négy embert végeztek ki

Még ugyanennek az évnek a végén az első- és a másodrendű vádlott eldöntötte, hogy ölni fognak. Egy a közelükben élő családot akartak meggyilkolni, mert szerintük nem tartották megállapodásukat, amit a fémhulladékok gyűjtésére vonatkozóan kötöttek. A két férfit január 2-án csalták el, mondván, üzletet ajánlanak nekik. Feleségeik nem tartottak velük. Az áldozatokat az erdei ösvényre érve támadták meg: a másodrendű vádlott baltával hátulról leütötte egyiküket, majd társa egy fűrész műanyag fogójára erősített kötéllel megfojtotta. Ugyanígy ölte meg a másik férfit is. Ezután a két nővel akartak végezni. A másodrendű vádlott egy sóderrel töltött alumíniumcsővel akarta kioltani az egyikük életét, ám végül nem tudta megtenni, így vele is a szerb férfi végzett, megfojtotta egy ruhaszárító kötéllel. A másik nőnek azt mondták, elengedik és kiviszik a közeli HÉV-megállóba. Kocsiba ültették, majd megfojtották. Ezután a halott asszonyt a nyakánál fogva a fejtámlához kötötték. A holttesteket végül egy közeli betonépülethez vitték, ástak egy mély gödröt és elégették őket. A maradványaikat ezután eltemették.

csepeli hajléktalangyilkosság (gyilkosság, eperföld)
Fotó: MTI

Előre megásták a sírját, de megszökött

Rémtetteikre azután derült fény, hogy egyik áldozatuknak sikerült megszöknie. Mindez 2011 nyarán történt. A pénzét és egyéb értékeit akarták megszerezni, a tervük az volt, hogy a kilencedrendű vádlott – az egyik vádlott kamasz lánya – a Francia Öböl környékének egy elhagyatott részére csalja, ahol a szerb férfi fojtogatni kezdi, majd a harmadrendű vádlott megkötözi és megverik. A bankkártyájára és a PIN-kódjára fájt a foguk, és arra készültek, hogy miután ezekhez hozzájutottak, megölik ismerősüket. A gödröt előre megásták, sőt, ki is próbálták, megfelelő lesz-e. A támadást sörözés és beszélgetés előzte meg.

Fojtogatás közben a fiatal többször elvesztette az eszméletét. Ezután a gödörhöz vonszolták, ő közben folyamatosan az életéért könyörgött. Belökték, a mellkasáig betemették, majd elvették, amit akartak. A három támadó ezután elment, de azzal az „ígérettel”, hogy amennyiben rossz kódot adott meg, végeznek vele.  A fiatalembernek azonban sikerült kimásznia a gödörből.

Mindezeken túl további bűncselekmények elkövetésével is vádolják őket. Egyebek mellett fejszével támadtak biztonsági őrökre, fegyvereket akartak rabolni  – macsétával, szamurájkarddal, kalapáccsal –  az elsőrendű vádlott volt főnökétől, volt, aki marihuánát termesztett, míg akadt, aki iratokkal élt vissza.

Első fokon két életfogytiglan

Első fokon tavaly májusban született döntés a Fővárosi Törvényszéken, a kegyetlen banda vezetőjét életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtották azzal a lehetőséggel, hogy 40 év múlva feltételesen szabadulhat. Előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett emberölésben, emberölés előkészületében, magánlaksértésben, testi sértésben, személyi szabadság megsértésében, kifosztásban, kábítószer-kereskedelemben és -birtoklásban, lopás kísérletében és kényszerítésben találták bűnösnek. A másodrendű vádlott emberölés és más bűncselekmények miatt szintén életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, ő legkorábban 30 év múlva hagyhatja el az egy évvel ezelőtti döntés szerint a fegyintézetet. A harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett minősített emberölés és lopás miatt 13 év fegyházbüntetésre ítélték.

A negyedrendű vádlott, K. Krisztián társtettesként elkövetett minősített emberölés, rablás előkészülete, magánlaksértés és kábítószer-kereskedelem miatt kapott 14 év fegyházbüntetést. A harmad- és a negyedrendű vádlott a büntetése kétharmadának a letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ötödrendű vádlottat, T. Istvánt kifosztás és a személyes szabadság megsértése miatt 4 év 6 hónap börtönnel sújtották. A hatodrendű vádlottat, L. Arankát közokirattal való visszaélés miatt 120 hónap közérdekű munkára, a hetedrendű vádlott F. Sándort kábítószerrel való visszaélés miatt 20 ezer forint pénzbüntetésre, a nyolcadrendű vádlott B. Józsefet emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt 7 év fegyházbüntetésre ítélték. A kilencedrendű vádlott, B. Amanda – a nyolcadrendű vádlott lánya – 3 év 6 hónap akkor szabadságvesztést kapott, de az ő büntetését a bíróság letöltöttnek tekintette, figyelembe véve az előzetes letartóztatásban töltött időt.

Megkezdõdött a csepeli hajléktalangyilkosságok vádlottjainaFotó: MTI

Az elsőrendű vádlott szerdán, az ítélőtáblán is tagadta az ellene felhozottakat. Újabb tanuk meghallgatását akarta kiharcolni, ám ezt a bíróság elutasította.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.