Közélet

Csepeli halálbrigád: életfigytiglan a gyilkosoknak

csepeli hajléktalangyilkosság (Array)
csepeli hajléktalangyilkosság (Array)

A szerb férfi vezette banda a vád szerint öt embert ölt meg hidegvérrel. Áldozataikat az eperföldön ásták el.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte az öt halálos áldozatot követelő csepeli hajléktalangyilkosságok elsőrendű vádlottját pénteken első fokon a Fővárosi Törvényszék. A férfi legkorábban 40 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. A másodrendű vádlott emberölés és más bűncselekmények miatt szintén életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, ő legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra – írja az MTI.

B. Dragant előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett emberölésben, emberölés előkészületében, magánlaksértésben, testi sértésben, személyi szabadság megsértésében, kifosztásban, kábítószer-kereskedelemben és -birtoklásban, lopás kísérletében és kényszerítésben találta bűnösnek a bíróság. A fegyházbüntetés kiszabása mellett a szerb állampolgárságú férfit végleg kitiltották Magyarország területéről.

A másodrendű vádlott – B. Zsolt – társtettesként elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt szintén életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, ő a legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. A harmadrendű vádlottat, – Cs. Jánost – társtettesként elkövetett minősített emberölés és lopás miatt 13 év fegyházbüntetésre ítélték. A negyedrendű vádlott, K. Krisztián társtettesként elkövetett minősített emberölés, rablás előkészülete, magánlaksértés és kábítószer-kereskedelem miatt kapott 14 év fegyházbüntetést. A harmad- és a negyedrendű vádlott a büntetése kétharmadának a letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ötödrendű vádlottat, T. Istvánt kifosztás és a személyes szabadság megsértése miatt 4 év 6 hónap börtönnel sújtották. A hatodrendű vádlottat, L. Arankát közokirattal való visszaélés miatt 120 hónap közérdekű munkára, a hetedrendű vádlott F. Sándort kábítószerrel való visszaélés miatt 20 ezer forint pénzbüntetésre, a nyolcadrendű vádlott B. Józsefet emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt 7 év fegyházbüntetésre ítélték. A kilencedrendű vádlott, B. Amanda – a nyolcadrendű vádlott lánya – 3 év 6 hónap szabadságvesztést kapott, de az ő büntetését a bíróság letöltöttnek tekintette, az előzetes letartóztatásban töltött időt figyelembe véve.

Az előzetes letartóztatásban lévő első-, másod- és harmadrendű vádlott az ítélet rendelkező részének meghallgatása után elhagyta a tárgyalótermet, és nem hallgatta végig a többórás indoklást.

A Fővárosi Törvényszék ítéletében megállapította, bár a vádlottak magatartása utal személyiségzavarra, de nem álltak olyan betegség hatása alatt, amely megakadályozta volna őket abban, hogy felismerjék tettük társadalomra való veszélyességét.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a halálbrigádként elhíresült társaság tagjait – egy szerb férfi vezette négyfős bandát – előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt állították bíróság elé. A vád szerint öt embert öltek meg hidegvérrel.

Az ügyben 2013  novemberben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. Maga a nyomozás 2011-ben indult, miután a gyilkos banda egyik áldozatának – akit augusztusban támadtak meg – sikerült kiszabadulnia. Az erdélyi fiatalembert kifosztották, bántalmazták, megkötözték, majd nyakig a földbe temették. Miután kiásta magát, értesítette a rendőrséget, így derült fény a rémtetteikre.

A nyomozók akkor négy elásott holttestet találtak az eperföldön, a családdal 2011 januárjában végeztek. A hajléktalanokból álló rablóbandát egy szerb férfi, a 39 éves B. Dragan vezette. A csapat egy ötödik emberrel, egy diósdi férfival is végzett 2010-ben, ám az ő maradványai a mai napig nem kerültek elő.

A kíméletlen szerb bandavezér több mint tíz éve élt hazánkban, a második öt évet töltötte a fővárosban, 2007-től Csepel északi részén, az eperföldön lakott. Itt ismerkedett meg társaival és a későbbi áldozatokkal is, sajátos szubkultúrában éltek együtt a kietlen területen. Részben alkalmi munkákból, részben kisebb bűncselekmények elkövetéséből tartották el magukat. Kevés pénzük volt, de mégis rendszeresen marakodtak. A korábbi hírek szerint az áldozatoknak néhány ezer, esetenként pár tízezer forintért kellett meghalniuk, ám az ügyészség szerint mégsem ezért öltek a csepeli rémek.

A Fővárosi Főügyészség korábbi tájékoztatásából kiderült, a tettesek jellemzően korábbi sérelmek, illetve az ebből adódó erős ellenszenv miatt gyilkoltak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik