Belföld

80-90 km/órás veszélyes szélviharra figyelmeztetnek, de hó és jégeső is lehet

szelvihar(1)(7)(430x286).jpg (szélvihar)
szelvihar(1)(7)(430x286).jpg (szélvihar)
Frontátvonulás.

Egy hullámzó frontrendszer vonul át a Kárpát-medencén. Az Észak-Dunántúlon már szerda reggeltől erősen borult lesz az ég sokfelé esővel, délutántól pedig már a keleti országrészben is egyre többfelé megvastagszik a felhőzet. Átmenetileg többfelé lehet eső, zápor, helyenként zivatar is. A Kőszegi-hegység magasabb részén havas eső, hó is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0 és +6 fok között alakul, de a fagyzugos, tartósan derült völgyekben és az Alföld hidegre érzékeny részén még két méteres magasságban is előfordulhat gyenge fagy. A legmagasabb nappali hőmérséklet az Északnyugat-Dunántúlon 10, 15 fok között valószínű, sőt kora délutánra itt egyre nagyobb területen 10 fok alá hűl le a levegő. Másutt a maximum 15 és 20 fok között alakul, a hidegfront megérkeztével délutántól több helyen hirtelen hőmérséklet-csökkenéssel.

Szerdán délelőtt a Dunántúl nyugati és középső harmadán, délután pedig az ország déli, délkeleti megyéiben valószínű elszórt zivatartevékenység. Hevesebb kísérőjelenségekre (néhol 80-90 km/h körüli széllökések, esetleg jégeső) inkább az utóbbi területen van esély. Emiatt citromsárga (elsőfokú) figyelmeztetést adtak ki hat megyére (Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Békés).

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján arra figyelmeztet, hogy már a 70 km/h-nál erősebb  szélvihar is emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat: szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket,
súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit, könnyű épületeket dönthet össze,
közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő, fákat törhet ki.

Az aktuális időjárásért keresd a www.kiderül.hu-t vagy kövesd a Facebookon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik