Belföld

Rákérdeztek: „Orbán Ráhelé vagy Mészáros Lőrincé lesz az egerszalóki hotel?”

Seszták Miklós helyett Lázár miniszter válaszolt Varju Lászlónak.

A DK független képviselője a nemzeti fejlesztési miniszterhez intézte kérdését. Szerinte a szálloda eladása nagyon nyugtalanító, mert akár Mészáros Lőrinc, akár Orbán Ráhel lesz a vevő, az üzemeltető cég többmilliárdos tartozása valójában közpénz.

Mint tudja, a hotel a Magyar Fejlesztési Banktól kapott kölcsönből működött, az új vevőnek a cég megvásárlásával pedig a közpénzből származó hitelt is ki kell fizetnie. Ha ebből a vevő kedvezményt kap, akkor a Magyar Fejlesztési Bankot, tehát a Magyar Államot éri kár. 

A Demokratikus Koalíció képviselője ezért arról kérdezte Seszták Miklóst:

1. Mennyi közpénzt kapott a Magyar Fejlesztési Banktól az egerszalóki szállodát üzemeltető cég? Ebből mennyit fizetett eddig vissza, és mekkora a még fennálló tartozás?
2. Megtörtént-e már az egerszalóki hotelt üzemeltető cég eladása? Ha igen, ki vette meg, ha nem, kik jelezték eddig vételi szándékukat?
3. Előfordulhat-e, hogy a vevő kedvezményt kap a közpénztartozást is tartalmazó vételi árból? Ezt befolyásolja-e a vevő kiléte?
4. Ha Orbán Ráhel vagy Mészáros Lőrinc esetleg kedvezményt kap, annak mekkora lehet a mértéke?
5. Ha a vevő kedvezményt kapna, tenne-e feljelentést az Ön által vezetett minisztérium hűtlen kezelés gyanúja miatt?

A miniszter helyett, “feladatkörében eljárva”, Lázár János válaszolt.  Ő érdeklődve olvasta a kérdést, mert – mint írta – egy pillanatra felsejlett benne, hogy a DK belső egyeztetéséről készült leiratot olvas. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Varju László kérdéseire Gyurcsány Ferenc tudna valóban kimerítő válaszokat adni, mert

a hitelnyújtás időszakában éppen Magyarország miniszterelnöke volt.

A miniszter felidézi, hogy az MFB 2004-ben döntött a három éve felszámolás alá került társaság társfinanszírozása mellett.

Nekik is gyanús volt

 

A 2010-es kormányváltást követően az MFB új vezetése a gyanús ügylet kapcsán vizsgálatot indított, a Szalók Holding finanszírozásának ügyében pedig büntetőfeljelentést is tett a bank. A Szalók Holding tekintetében a Heves Megyei Bíróság 2013 . április 19. napján jogerőre emelkedett végzésével megállapította az adós társaság fizetésképtelenségét és elrendelte a felszámolását.

A miniszter ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a csődtörvény szabályai szerint a felszámolás alá került társaság vagyonáról csak a bíróság által kijelölt felszámoló (a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.) nyilatkozhat. A felszámoló szigorú törvényi előírások szerint hajtja be az adós követeléseit, érvényesíti igényeit, értékesíti vagyonát. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket tehát a társaságnak kell feltenni – mutatott irányt Lázár János.

Banktitok is van

Az MFB különböző formában összességében több mint 10 milliárd forint értékben finanszírozta meg a Szalók Holdingot.

A miniszter az adóst védő “banki titok védelme miatt” sajnos nem tudta megmondani, hogy a hitelekből mennyit törlesztettek, és az is csak a felszámolási eljárás végén derül ki, hogy

az Önök idejében felelőtlenül megsegített turisztikai beruházás miatt végül milyen veszteség éri az Államot.

Egyelőre annyi biztos, hogy az MFB 2015 nyarán, nyilvános pályázaton, eladta a Szalók Holdinggal szembeni követeléseit, mivel a felszámolónak hét forduló után sem sikerült értékesíteni a társaság vagyonelemeit.

A Szalók Holding „f.a.”-nak ebből következően az MFB felé ma semmilyen hiteltartozása nem áll már fenn, így értelmezhetetlenek azon felvetései miszerint az MFB a Szalók Holding kapcsán bármilyen vevőnek bármilyen mértékű kedvezményt tudna adni.

Végezetül Lázár miniszter azt javasolta az ellenzéki politikusnak, hogy amikor “az MFB kapcsán a közpénzek nyugtalanító elköltéséről beszél”, mindenképpen forduljon tapasztalatokért “a panamai offshore botrányban is
érintett Erős János volt MFB elnök-vezérigazgatóhoz“, aki Gyurcsány miniszterelnöksége alatt is vezette az MFB-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik