Élő Belföld

Lázár: a panelházak visszabontásán gondolkodik a kormány

A miniszter a Kormányinfón elmondta: Baloggal és a KDNP-vel továbbra is küzdeni fognak azért, hogy ne dolgoztassák vasárnap az embereket.

Ezért keresnek milliókat

Az állami cégek vezetőinek bérével kapcsolatban azt mondta a miniszter: ezermilliárdokkal bánnak, ennek a fizetésükben is meg kell jelennie, még ha érti is a kritikákat, hogy miért keresnek milliókat.

Azért, mert ez a szokás

A világon 56 országban van letelepedési kötvény, mindenütt hasonló konstrukcióban, mint Magyarországon – magyarázta Lázár. Minden állampapír-üzletnél az a szokás, hogy ügynökökön keresztül értékesítenek – mondta arra a kérdésre, hogy jónak látja-e a magyar gyakorlatot.

Nem mondtak le az új helikopterekről

Nem mondtak le új helikopterek beszerzéséről a mostani felújítás ellenére sem. Ötmilliárd forintot költenek a szervizre, míg százmilliárdosnál nagyobb összeg lenne az új beszerzés – magyarázta Lázár. Ha lesznek védelmi fejlesztések, azok közt első helyen szerepel a helikoptervásárlás.

Önmegtartóztatás

Megint a vasárnapi nyitva tartást rágcsálják. A miniszter szerint amellett kellett volna kampányolni, és arról meggyőzni minél több embert, hogy a vasárnap legyen munkaszüneti nap, és az emberek azzal, hogy vasárnap nem mennek vásárolni, azt támogatják, hogy a boltok dolgozói otthon maradhassanak – magyarázta Lázár. A kulcsszó: ÖNMEGTARTÓZTATÁS.

A felmérések azt mutatták, hogy ezt nem akceptálja a társadalom – tette hozzá.

„Magyarországon a legkisebb az antiszemitizmus”

Ma Európában Magyarországon van a legkisebb antiszemitizmus – mondta Lázár János. Szerinte az antiszemitizmus mértéke összefüggésben áll a bevándorlás mértékével. Szerinte vizsgálatok igazolják, hogy a bevándorlók is erősen antiszemiták. „Próbáljon valaki Franciaországban péntek este zsinagógába menni” – mondta. Magyarországon elképzelhetetlen, hogy óvodába menő zsidó gyerekeket támadjanak meg – ecsetelte.

Már jövőre épülhet új budapesti közkórház

Egy nagy budapesti közkórházat tervez a kormány, ez már 2017-ben épülhet. Az előkészítésére négymilliárd forintot fordítanak – mondta Lázár. Ebben a ciklusban elkezdhetik a Szeged és Hódmezővásárhely közötti „tramtrain” megépítését – a két város között a vasúti pályán közlekedne villamos, belvárostól belvárosig. Ez harmincmilliárdos beruházás lehet.

Lázár szerint kevés csalás miatt vizsgálódnak nálunk

Lázár szerint kifejezetten kevés az a 37 OLAF-vizsgálat, amely az EU-pénzek elköltése körüli szabálytalanságok miatt hazánkban indult. Nem lehet számon kérni a pályázatok kiíróin, hogy hányan vesznek részt az egyes közbeszerzéseken – mondta Lázár arra a megállapításra, hogy a kevés induló jelent korrupciós kockázatot. Azt az Európai Bizottság által elfogadott irányelv dönti el, hogy egy közbeszerzés nyílt-e – magyarázta.

„Gratulált” a szociknak Lázár

„Gratulálok a Magyar Szocialista Pártnak, ennél lejjebb már nem sok minden van” – mondta Lázár. Szerinte a szocik megteremtették a lehetőségét, hogy vasárnap is dolgoztassák az embereket. Szerinte az aláírásgyűjtést adatgyűjtésre használja az MSZP, hogy megszerezze a kormányellenes választók adatait.

Több pénz határőrizetre

A román határra tervezett kerítés költsége nincs benne a költségvetésben – mondta Lázár. A határőrizetre eddig 85 milliárd forintot költöttek, ezt az összeget a kormány idén még tízmilliárddal megemelte.

Visszabontanák a panelházakat

Korábban a hódmezővásárhelyi rádióban beszélt Lázár arról, hogy a tízemeletes panelházak lakóit családi házakba költöztetnék, az épületeket ötemeletesre bonthatják vissza. A panelházak életciklusuk vége felé járnak, kérdés, hogy felújításuk jelenti-e a probléma megoldását, egyáltalán élhetőek-e, mert nyáron az ott lakók nagyon sokat szenvednek a melegtől.

Több százezer üres ingatlan van az országban, a kormánynak mérlegelnie kell, van-e lehetőség arra, hogy támogatást adjon, hogy a panellakók el tudjanak költözni. Ez nem kényszer lenne, hanem ösztönzés arra, hogy minél többen kertes övezetbe költözzenek.

OEP és nyugdíjbiztosító - vége

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a nyugdíjbiztosító ebben a formájában megszűnik, előbbi tevékenysége az emberminisztériumhoz, utóbbié a gazdasági tárcához kerül.

Tiltakozni a sztrájktörvény keretein belül lehet

A pedagógussztrájk szankcionálásával kapcsolatban Lázár azt mondta: a kormánynak semmi köze ahhoz, hogy a munkaidején kívül ki hogy tüntet, sztrájkol, tiltakozik. De más kérdés, hogy a munkaidő alatt hogyan sztrájkol. Az adófizetők azért fizetnek adót, hogy abból a kormány megszervezze a köznevelést. A tiltakozást a sztrájktörvény keretein belül tudják elképzelni, ami leszögezi, hogy biztosítani kell a gyerekek számára a szolgáltatásokat.

Nem került szóba Lázár lemondása

Nem került szóba Orbánnal, hogy le kellene mondania Lázár Jánosnak azért, mert nem támogatta a vasárnapi boltzár eltörlését. A miniszterelnök azt kérte, hogy a kormány iránti lojalitásból ne szavazzak nemmel, hanem ne vegyenek részt a szavazáson.

Amerikázás, sorosozás

Tudomásul vesszük az Egyesült Államok emberi jogi jelentését, de nem értünk vele egyet – mondta Lázár János. Szerinte a tanulmány a menekülthelyzet kezeléséről szólt, ez nem érinti a demokrácia állapotát, ahogy az sem, ha az Egyesült Államok falat húz a mexikói határán. Soros György is szóba került, Lázár szerint sok pénzt fizet annak érdekében magyaroknak, hogy lejárassa a kormány álláspontját.

Eltűntek a szocik tanulmányai

A szocialisták 27 milliárd forintért kértek tanácsokat, ez több, mint amit a Fidesz eddig kormányzása hat éve alatt költött. A 2010 előtti tanulmányokat is nyilvánosságra hozná, de ezek nincsenek meg – mondta. „Ez jól mutatja, hogy van még tanulnivalónk” – tette hozzá. Szerinte a szocialisták megsemmisítették a tanulmányokat, „nehogy baj legyen belőle”.

Lázár szerint a Political Capital politikai kifizetőhely volt, ezért tüntették el az adatokat. Szerinte a Fidesznél ez nem így van, ezt igazolja, hogy nyilvánosságra kerülhettek a mostani kormány által megrendelt tanulmányok.

Lázárék vendégszeretetét élvezte Orbán

Furcsa volna, ha a házam kapuját átlépő vendégről a nyilvánosságot tájékoztatnám – mondta Lázár János arról, hogy Orbán Viktor nála aludt Hódmezővásárhelyen. „Vendégszerető vidéki emberek vagyunk” – mondta, szerinte nincs abban rendkívüli, hogy egy miniszterelnök a vidéki minisztere házában tölti az estét.

Mielőbb megtartanák a népszavazást

Először arra van szükség, hogy a Kúria döntsön a népszavazási kezdeményezés jóváhagyásáról, amit négyen megtámadtak. A nép támogatására van szükség a szuverenitás megvédéséhez, ezért mielőbb meg kell tartani a referendumot – mondta Lázár, aki nem árult el részleteket a tervezett népszavazási kampányról.

Nem a Századvég kormányoz

Nem a Századvég kormányozza az országot, hanem Orbán Viktor kormánya – mondta Lázár János arra a kérdésre, hogy miért építettek stadiont, amikor a kormánypárti intézet felméréséből az derül ki, hogy az emberek nem akartak stadionokat.

Szerinte a most nyilvánosságra kerülő Századvég-elemzések cáfolják azt a feltételezést, hogy a kormány ne rendelne döntéselőkészítő tanulmányokat. A kormány előkészítette döntéseit, felmérte azok következményeit – jelentette ki.

Egyezkedés

A boltzárra vonatkozó törvény hatályon kívül helyezésével az történt, hogy most a munkaadóknak és munkavállalóknak kell egyezkedniük egymással, hogy mennyi pótlékot kaphatnak a vasárnapi munkavégzésért. A kormány ebbe akkor szólhat bele, ha a felek ennek szabályozását kérik – jelentette ki.

Nem adják fel a „szabad vasárnapot”

Az embereket meg kell védeni attól, hogy a munkaadók vasárnap dolgoztassák őket – mondta Lázár. Sajnálja, hogy a törvényhozás ezt az álláspontot nem fogadta el. A KDNP-képviselőkkel és Balog Zoltánnal abban maradtak, hogy ez ellen továbbra is küzdeni fognak. Hibás döntésnek tartja a boltzár megszüntetését, inkább „elvi konzervatív”, mint „elvtelen pragmatista” – mondta.

Az embereknek mérlegelnie kellene, hogy hány embernek kell pult mögé állnia, hogy vasárnap vásárolhassanak. Nem csak arra kell gondolni, hogy „nekem jó legyen vasárnap”, hanem arra is, hogy másnak ez mit jelent – magyarázta.

Vereség a vasárnapi boltzár

Lázár János politikai pályafutása vereségének tartja, valószínűleg több KDNP-s képviselőtársával közösen, hogy megszüntették a vasárnapi boltzárat, amit a kormánypárti többség is megszavazott.

Olvasói sztorik