Élő Belföld

Lázár: a panelházak visszabontásán gondolkodik a kormány

A miniszter a Kormányinfón elmondta: Baloggal és a KDNP-vel továbbra is küzdeni fognak azért, hogy ne dolgoztassák vasárnap az embereket.

Földárverés: az utolsó kör következik

Még egy, utolsó kört indít májusban a kormány a földárverésekből, a feltételek nem változnak. Ezt követően a földárveréseket lezártnak tekintik, meggyőződésük szerint minden gazdának megadták a lehetőséget.

Átterhelnék a korrekciót

Lezárták az aszfaltügyet, Magyarországot 200 milliárd forintos korrekció fenyegette. Az Európai Bizottsággal egyeztetve legfeljebb 50 milliárd forint lesz a korrekció mértéke. A korrekciók miatt elvesztett összeget különadó formájában átterhelhetik azok okozóira – mondta Lázár. A vita miatt 500 milliárd forint kifizetését függesztették fel, ezt a napokban megkaphatjuk.

Törvény lesz a települések arculatáról

Az állami tisztviselői karról szóló törvényt, amely július 1-el és január 1-el is béremelést jelent, még a héten benyújthatja Lázár János. A településképi törvény tervezetét is – ez arról szól, hogy a helyi jellegzetes építészeti arculatot meghatározza. Minden önkormányzatot arra kérnek, hogy hozzon rendeletet, ami az építészekre nézve kötelező.

Bürokrácia demokrácia

Nem a politikai menekültek, hanem a baj szétosztásáról van szó – véli Lázár. Potenciális biztonsági kockázatot jelentenek az ellenőrizetlenül beengedett emberek, az emberek szétosztása a terrorveszély szétosztását is jelenti, ebben a magyar kormány nem akar részt venni – magyarázta. Ezért fontosnak tartják a népszavazás megtartását, a végső szót a népnek kell kimondania, ahogy a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozásról is a választók döntöttek. Ugyanilyen súlyú kérdés, hogy ki éljen Magyarországon – mondta. Az Európai Bizottság bürokráciával, a kormány demokráciával szeretné megoldani a kérdést – jelentette ki a miniszter.

Oktatásra sok megy, eü.-re kevés

Az Eurostat szerint hét területen többet költünk, mint az EU-s átlag, az oktatás is benne van Lázár szerint. A védelmi kiadásokat növelni fogjuk, nagyrészt a NATO miatt. Elmarad az átlagtól az egészségügyre fordítandó összeg is, ezt is növelni fogják.

Büszkék magukra

Azért mehetnek százmilliárdok adócsökkentésre és életpályamodellekre, mert sikerült az állam gazdasági helyzetét stabilizálni, több a bevétel, mint a kiadás (azt nem mondta Lázár, hogy ebben nagy szerepe van az EU-támogatásoknak).

Ezek a tervek, öcsém, ez álom!!!!

Ne legyen hiány az állam működésében, ez lesz a fő cél, minden kiadás mögött ott lesznek a források. Ha a beruházások nem valósulnának meg, akkor szufficites lenne az államháztartás. Hitelt jövőre csak fejlesztésre veszünk fel. A fejlesztésekről a kormánynak és a parlamentnek kell döntenie. A fejlesztések miatti hiány maximum 2,4 százalékos lehet. Az összes hiány 2,5 százalék lehet, így csökkenhet az államadósság. Az EU-s pénzek is dőlnek majd, 1 százalék alatti inflációval terveznek.

Csak kapkodjuk a fejünket!

A közmunkát is kiterjesztik jövőre. Folytatódik a bürokráciacsökkentés. Megjelenik a költségvetésben a Modern Városok Program. Csökkenhet az államadósság. Nullás költségvetés lesz.

Egészségügyi béremelések

Balog Zoltán 100 milliárdos keretet kap az egészségügy fejlesztésére. Ez béremelésre is szolgálhat, jövőre az orvosok és ápolók is masszív béremelések lehetnek. Hamarosan egyeztetések kezdődnek, az ott kialakult álláspontot a kormány tiszteletben fogja tartani Lázár szerint.

A nagy modellezők

Folytatódnak az életpályamodellek is: növekedni fog a pedagógusok, rendőrök, katonák, állami tisztviselők fizetése is. A mentősök esetén önálló életpályamodell kialakítása jöhet, jövőre pedig az adóhivatal dolgozói kaphatnak ilyen modellt.

Ő a csokkirály, király, király

Az internet áfáját is 18 százalékra csökkentenék. Gyerekenként 15 ezer forintra nőjön a családi adókedvezmény, de jól járnak a gyereket vállaló párok is. Százmilliárdos keret megnyitását javasolják az otthonteremtésre. Felsorolja, hány ezren jutottak eddig csok-hoz, jó nekik. Lázár a csokkirály.

Gigantikus áfacsökkentések

Rezsicsökkentés is kezdődik az élelmiszerek szempontjából. A sertéshús áfáját már csökkentették, a tej, a tojás és a baromfi áfája is 5 százalékra csökkenhet. Ezzel a nyugdíjak is többet fognak szerinte érni. A kenyér áfacsökkentése még nincs napirenden, mivel túl sok fajta kenyér létezik. 100 milliárd forint adóbevétel esik majd ki az áfacsökkentésekkel. Az éttermi szolgáltatások áfája is 18 százalékra csökkenhet.

Egy lépés előre

“Mindenki léphet egyet előre, sőt lesz, aki nagyot léphet előre” – mondta Lázár. Az otthonteremtés és adócsökkentés költségvetése lesz ez, jövőre csökkenhet 15 százalékra a személyi jövedelemadó (szja).

Az IMF egy mentőangyal

Visszafizettük a tartozást az IMF-nek – lelkendezik Lázár, aki ráadásul a korábbi retorika ellenében megy: szerinte az IMF mentette meg Magyarországot a csődtől.

Június végére lehet költségvetés

Két kormányülésről számol be Lázár János, a lényeg a 2017-es költségvetés. Varga Mihály felhatalmazást kapott, hgy benyújta a Költsévgetési Tanács elé a javaslatot. Ezt június közepére fogadhatja el a parlament.

Olvasói sztorik