Belföld

Hagyták az orvosok meghalni a féléves kislányt – Az ügyészség súlyosabb ítéletet akar

A családot a beteg kisbabával mindenhonnan elküldték.

Fellebbezést jelentett be mindkét vádlott terhére az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség az elsőfokú bíróság ítélete ellen, amellyel pénzbüntetésre ítélte, illetve felmentette azokat az orvosokat, akik ellen az a vád, hogy szakmai mulasztásaik miatt halt meg 2013 januárjában egy tarnabodi csecsemő az Egri Kórházban. Az ügyészség emlékeztet: foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a két doktort akik nem diagnosztizálták, és el sem látták megfelelően a heveny agyvelőgyulladásban szenvedő alig hat hónapos kislányt, aki életét vesztette.

Ahogy arról beszámoltunk, a hat hónapos kislány, Váradi Amanda halálának ügyében szerdán hirdettek ítéletet első fokon. A tarnabodi kislányt 41 fokos lázzal, a januári hidegben küldözgették végig Heves megyén, mire pedig végre megfelelő ellátáshoz jutott, már nem tudták megmenteni az életét.  A kislányt az éjszakai ügyeletes orvos nem nézte meg, mivel a szakmai protokoll szerint nem kell házhoz mennie egy magas lázzal küszködő beteghez. A bíróságon hosszas vita folyt arról, hogy félévesnek tekinthető-e egy hat hónapos és 11 napos gyermek. Ennek azért van jelentősége, mert 3 és 6 hónapos kor között a 39 fokos vagy azt meghaladó lázas állapot magas kockázati besorolású, hat hónapos kor után viszont már nem ilyen szigorúak az előírások. A család kocsiba ült és az egri kórházba hajtott, ahonnan beutaló hiányában elküldték őket. Erről a Népszabadság tudósítója számolt be. Egyik orvosnak sem tűnt fel, hogy Amanda testét kiütések borítják. A lap szerint a kislányt végül fogadó egri ügyeleten a nagymama hiába hívta fel az orvos figyelmét a kiütésekre, az orvos szúnyogcsípésként diagnosztizálta azokat. Az ügyeletes orvos hazaküldte a családot, reggelre pedig Amanda olyan súlyos állapotba került, hogy a mentők hiába szállították be az egri kórházba,az  életét már nem tudták megmenteni.

A bíróság ítélete szerint az egri ügyeleten szolgálatot teljesítő orvos téves diagnózist állított fel, ám ez nem büntethető, mert a tőle elvárható alapossággal nézte meg a beteget, csak rossz következtetésre jutott, így felmentették – derül ki a cikkből. A hevesi ügyeletes orvost azonban, aki el sem látta a kislányt, nem jogerősen elítélték. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt találták bűnösnek, 600 ezer forintnyi pénzbírságot szabtak ki rá, illetve meg kell fizetnie az 570 ezer forintos perköltséget. A doktornő fellebbezett, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért.

Az ügyészség csütörtöki közleményében azt írja, nem értettek egyet ezzel a bírói döntéssel, ezért nyújtott be fellebbezést.  Azt szeretnék, ha az elsőrendű vádlottat magasabb pénzbüntetéssel sújtsák, míg a másik orvos esetében a bűnösség megállapítását és büntetés kiszabását.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik