Belföld

Tárki: idén rekordot döntött az idegengyűlölet Magyarországon

Menekult-gyerekek-rajzolnak(210x140).jpg (Array)
Menekult-gyerekek-rajzolnak(210x140).jpg (Array)

Angol nyelvű kiadványt adott közre a Tárki társadalomtudományi kutatóintézete, amelyben a tavalyi menekültválság témáját dolgozza fel az idegenggyűlölet, a menekültsegítő civilek, valamint a médiaszereplés szempontjából – írja a hvg.hu. A portál végignézte a 155 oldalas kutatás lesújtó eredményeit.

A Tárki 2015 októberében és 2016 januárjában is mérte az idegenellenességet. Eszerint Magyarország azon EU-s országok között van, ahol az emberek nagyobb része gondolja azt, hogy az illegális migráció megfékezésére speciális eszközök és intézkedések szükségesek, mint az EU-átlag.

A bűnbakképzők csökkentenék a segítséget

A kutatás szerint a jóléti sovinizmus – amely migránsoknak adott pénzbeli és egyéb segítségek csökkentését jelenti – összefüggésben áll az idegengyűlölettel és a bűnbakképzéssel. A Tárki 1992 óta méri az idegengyűlölet mértékét, idén januárra ez rekordot döntött. A vizsgálat méltatja a menekülteket segítő civil szervezeteket, az önkéntesek motivációja három forrásból táplálkozott: volt, aki emberbaráti megfontolásból, más politikai felháborodásból segített vagy maguk is korábbi menekültek vagy azok leszármazottjai voltak.

Bár a média gyakran foglalkozott a menekültkérdéssel, önkéntes szervezeteket csak 276 alkalommal említettek név szerint a sajtótermékek. A nyilvánosságban leginkább a Migration Aid és a Magyar Helsinki Bizottság kapott megjelenési lehetőséget – derül ki a cikkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik