Belföld

Áprilistól nonstop üzemelnek a sebészetek

Több haláleset nem lesz azért, mert valakit ide-oda küldözgetnek a kórházakból.

Április 1-jével megváltozik a sürgősségi sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten – jelentette be Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár. A változás lényege, hogy április 1-jétől azok az intézmények, ahol van aktív sebészeti ellátás, az év minden napján 24 órában kötelesek fogadni a területi ellátási kötelezettség szerint hozzájuk tartozó betegeket.

Ez egyrészt azt szolgálja, hogy a betegek pontosan tudják majd, hova menjenek, ha sebészeti jellegű problémával küzdenek, másrészt az ügyeleti ellátásban részt vevő szakembereknek nagyobb biztonságot ad az egyértelmű betegút.

Nemrég egy 37 éves nő hunyt el, mert egyetlen kórház sem fogadta, rosszulléte után négy órával került műtőasztalra. Az utcán esett össze, riasztották hozzá a mentőket, akiket a Szent Imre Kórház sürgősségi ügyelete a Szent János Kórházba irányított.

Az a kórház azonban korábban lemondta az intenzív ellátást igénylő betegek fogadását, ezért a nőt a helyettesítő Szent Margit Kórházba vitték. Itt az ügyeletes orvos neurológus szakorvos hiányában nem akarta átvenni, majd a Szent Imre jelezte, ebben az esetben mégis fogadja a beteget. Időközben a nő keringése leállt, nem volt szállítható állapotban, újra kellett éleszteni, végül a Szent Margitban műtötték meg, ám az életét nem tudták megmenteni.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László )

Ajánlott videó

Olvasói sztorik