Belföld

A Budapesten felszedett terroristákat fogták el Brüsszelben

Soufiane Kayal és Samir Bouzid szerepelt a belga rendőrség korábbi körözési listáján. Maga Salah Abdeslam vitte őket a Keletitől Belgiumba. Az egyiket ma megölték, a másikat elfogták.

Magyar szempontból kiemelten fontos hírt közölt a BBC a brüsszeli rajtaütésekkel foglalkozó élő anyagában:

azokat a férfiakat rohanták le, akiket a pénteken elfogott Salah Abdeslam Budapestről, a Keleti pályaudvarról vitt magával autón Nyugat-Európába.

A belga hatóságok hetekkel a november 13-i párizsi terrortámadások után közöltek két gyanúsítotti fotót. Ezeken Soufiane Kayal és Samir Bouzid szerepeltek, akikről megjegyezték, felfegyverzettek és veszélyesek.

A BBC azt írja, őket maga a párizsi terrortámadások logisztikai megszervezője, Abdeslam hozta el kocsival a Keleti pályaudvartól szeptemberben. Emlékezetes volt, amikor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy Abdeslam titkosszolgálati források szerint a menekültkrízis hazai csúcsán a Keletinél járt.

A lap megjegyzi, ha a belga hatóságok nem tévednek, akkor Bouzid nem is Bouzid, szóval hamis volt a személyazonossága, és a kedden lelőtt algériai Mohamed Belkaid az igazi neve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik