Belföld
Budapest, 2014. október 12.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelõs kormánybiztos (b) érkezik a Fidesz-KDNP pártszövetség önkormányzati választási eredményvárójára a budapesti Bálna kereskedelmi, kulturális és szórakoztató központban 2014. október 12-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Néhány bátor magyar – Andy Vajna mellett

24.hu
24.hu

2016. 03. 04. 13:34

Bár a filmügyi biztos, kaszinómogul bátorságához nem férhet kétség, érdemes néhány hasonló kaliberű magyar hőst megemlítenünk.
Korábban a témában:

Orbán Viktor szerint Andy Vajna az egyik legbátrabb magyar. Anélkül, hogy ezzel vitába szállnánk, szeretnénk bemutatni néhány hasonlóan hősies magyar embert, akik Vajna mellett méltán érdemelhetnék ki a “legbátrabb magyar” címet.

Zoborhegyi Szent Benedek

Az első magyar származású mártír a X-XI. század fordulóján élt. Aszkéta remete volt, aki az alamizsnát a szegények között osztotta szét. Rejtekhelyét rablók támadták meg 1012 körül, és mivel nem találtak semmi értékeset, megölték.

I. Szent László

A legendás uralkodó 1077 és 1095 között volt magyar király. Ifjúkorától kezdve rengeteg csatában vett részt személyesen, Horvátországot is meghódította. Híres ereje és hősiessége miatt méltán nevezik lovagkirálynak.

Bánfi Lukács

A XII. század meghatározó politikusa 1158-ban lett esztergomi érsek. A trónviszályoktól terhes időszakban végig határozott maradt, több törvénytelen uralkodótól is megtagadta a koronázást. Emiatt be is börtönözték, de onnan kiszabadulva folytatta munkáját.

Julianus barát

A domonkos rendi szerzetes az egyik első magyar felfedező volt. Kétszer is útra kelt, hogy megtalálja a magyar őshazát, először 1235-ben, majd 1237-ben. Már az első expedíció is igen veszélyes volt, a második alatt a mongol akciók is fenyegették az életét.

Árpád-házi Szent Margit

IV. Béla az 1242-es tatárjárás után ajánlotta fel lányát az egyháznak, így kerülhetett Margit a Nyulak szigetére (ma Margit-sziget). Szent Margit apácaként az önfegyelem és erkölcsösség példaképe lett, aki hősiesen bírta a megalázást, és bátran szembeszállt apjával, amikor az kétszer is ki akarta házasítani.

Rozgonyi Cecília

Az 1428-as galambóci ostrom során a támadó magyar sereg, élén Luxemburgi Zsigmonddal, komoly vereséget szenvedett. A király kis híján a csatatéren maradt, ám ekkor jött a temesi főispán, Rozgonyi István felesége Cecília. Az asszony személyesen vett részt az ostromban, hajóival pedig sikerült kimentenie a királyt és több nemest is.

Kinizsi Pál

A mesébe illően emberfeletti erejű katona alacsony származású volt. Hunyadi Mátyás az 1460-as években emelte fel, így hadvezérként rengeteg eredményt ért el. A történet szerint a kenyérmezei csatában két karddal küzdött, a harc után egy török katonát fogával tartva rótta győzelmi táncát.

Zrínyi Miklós

A szigetvári hős a költő Zrínyi Miklós dédapja volt. 1566-ban 2500 katonával védte Szigetvárat a százezres török sereggel szemben. A védők hősiesen harcoltak, az oszmánok súlyos veszteségeket szenvedtek. Zrínyi végül kitört a várból életben maradt embereivel, és a kapu közelében elesett.

Dobó István

Az Egri csillagokból is ismert katona 1548-ban lett az egri vár főkapitánya. 1552-ben 2000 emberrel védte a várat a túlerőben lévő török sereggel szemben, amely akár kétszázezres is lehetett. A sikeres védekezés után Dobó nevét az egész ország megismerte. Hírnevét tovább növelhette, hogy az ostromban ő maga is megsérült.

II. Rákóczi Ferenc

A magyar főnemes és erdélyi vajda a nevéről elnevezett 1703 és 1711 közt zajló szabadságharc vezetője volt. Az udvar a korszakban keményen fellépett a magyar nemesekkel szemben, így volt ez Rákóczi esetében is. A nemes megelégelve a dolgot kiállt az igazáért, az urak egy része is vele tartott. A túlerő ellenére évekig kitartottak a Habsburg csapatokkal szemben.

Batthyány Lajos

A politikus Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke volt 1848-ban. A szabadságharc alatt lemondott, egy ideig katonaként szolgált, majd békítőként lépett fel, így esett osztrák fogságba. 1849 október 6-án végezték ki.

Kmety György

Az 1848-as honvédtábornok a szabadságharc után Törökországba menekült, ahol dandártábornok lett. A krími háború alatt 1855-ben részt vett a karszi erőd védelmében, ahol szinte vesztett állásnál sikerül legyőznie az orosz túlerőt.

Magyar László

A 19. század első felében élt felfedező Afrika és Latin-Amerika szerte barangolt. A kalandor életét kockáztatva járta be a fekete kontinenst, ahol 1849-ben a helyi politikába is belefolyt: elvette egy helyi fejedelem lányát. Később egy apósát ért támadásban meg is sebesült, így tért haza.

Esterházy János

A magyar politikus a trianoni békeszerződés után Csehszlovákiában maradt. Az ország széthullását követően a szlovák parlamentben 3 ember volt, aki nem szavazta meg a zsidó törvényt, ő is köztük volt. Később sokaknak segített megszökni a németek által megszállt országból, ezért a Gestapo körözte. 1957-ben, kommunista fogságban halt meg.

Salkaházi Sára

A később boldoggá avatott nővér több zsidót is bújtatott, ezzel közel száz ember életét mentette meg a nyilas uralom alatt. 1944-ben, a Duna-parti sortűzben halt meg, testét a folyóba vetették.

Tóth Ilona

A fiatal medika részt vett az 1956-os forradalomban, ahol nemcsak ápolónőként, de ellenállóként is tevékenykedett. A forradalom bukása után gyilkosság vádjával halálra ítélték. A legtöbb történész szerint a vád koholt volt, Tóth Ilona nem vett részt az emberölésben.

Mindszenty József

Az esztergomi érseket és bíborost minden XX. századi diktatúra üldözte, így a nyilasok és a kommunisták is. Szembement az embertelenséggel és a diktatúrák követeléseivel, ezért többször börtönbe vetették, ahol sokszor meg is kínozták.

És Andy Vajna…

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.