Belföld
Budapest, 2014. október 12.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelõs kormánybiztos (b) érkezik a Fidesz-KDNP pártszövetség önkormányzati választási eredményvárójára a budapesti Bálna kereskedelmi, kulturális és szórakoztató központban 2014. október 12-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Néhány bátor magyar – Andy Vajna mellett

24.hu
24.hu

2016. 03. 04. 13:34

Bár a filmügyi biztos, kaszinómogul bátorságához nem férhet kétség, érdemes néhány hasonló kaliberű magyar hőst megemlítenünk.
Korábban a témában:

Orbán Viktor szerint Andy Vajna az egyik legbátrabb magyar. Anélkül, hogy ezzel vitába szállnánk, szeretnénk bemutatni néhány hasonlóan hősies magyar embert, akik Vajna mellett méltán érdemelhetnék ki a “legbátrabb magyar” címet.

Zoborhegyi Szent Benedek

Az első magyar származású mártír a X-XI. század fordulóján élt. Aszkéta remete volt, aki az alamizsnát a szegények között osztotta szét. Rejtekhelyét rablók támadták meg 1012 körül, és mivel nem találtak semmi értékeset, megölték.

I. Szent László

A legendás uralkodó 1077 és 1095 között volt magyar király. Ifjúkorától kezdve rengeteg csatában vett részt személyesen, Horvátországot is meghódította. Híres ereje és hősiessége miatt méltán nevezik lovagkirálynak.

Bánfi Lukács

A XII. század meghatározó politikusa 1158-ban lett esztergomi érsek. A trónviszályoktól terhes időszakban végig határozott maradt, több törvénytelen uralkodótól is megtagadta a koronázást. Emiatt be is börtönözték, de onnan kiszabadulva folytatta munkáját.

Julianus barát

A domonkos rendi szerzetes az egyik első magyar felfedező volt. Kétszer is útra kelt, hogy megtalálja a magyar őshazát, először 1235-ben, majd 1237-ben. Már az első expedíció is igen veszélyes volt, a második alatt a mongol akciók is fenyegették az életét.

Árpád-házi Szent Margit

IV. Béla az 1242-es tatárjárás után ajánlotta fel lányát az egyháznak, így kerülhetett Margit a Nyulak szigetére (ma Margit-sziget). Szent Margit apácaként az önfegyelem és erkölcsösség példaképe lett, aki hősiesen bírta a megalázást, és bátran szembeszállt apjával, amikor az kétszer is ki akarta házasítani.

Rozgonyi Cecília

Az 1428-as galambóci ostrom során a támadó magyar sereg, élén Luxemburgi Zsigmonddal, komoly vereséget szenvedett. A király kis híján a csatatéren maradt, ám ekkor jött a temesi főispán, Rozgonyi István felesége Cecília. Az asszony személyesen vett részt az ostromban, hajóival pedig sikerült kimentenie a királyt és több nemest is.

Kinizsi Pál

A mesébe illően emberfeletti erejű katona alacsony származású volt. Hunyadi Mátyás az 1460-as években emelte fel, így hadvezérként rengeteg eredményt ért el. A történet szerint a kenyérmezei csatában két karddal küzdött, a harc után egy török katonát fogával tartva rótta győzelmi táncát.

Zrínyi Miklós

A szigetvári hős a költő Zrínyi Miklós dédapja volt. 1566-ban 2500 katonával védte Szigetvárat a százezres török sereggel szemben. A védők hősiesen harcoltak, az oszmánok súlyos veszteségeket szenvedtek. Zrínyi végül kitört a várból életben maradt embereivel, és a kapu közelében elesett.

Dobó István

Az Egri csillagokból is ismert katona 1548-ban lett az egri vár főkapitánya. 1552-ben 2000 emberrel védte a várat a túlerőben lévő török sereggel szemben, amely akár kétszázezres is lehetett. A sikeres védekezés után Dobó nevét az egész ország megismerte. Hírnevét tovább növelhette, hogy az ostromban ő maga is megsérült.

II. Rákóczi Ferenc

A magyar főnemes és erdélyi vajda a nevéről elnevezett 1703 és 1711 közt zajló szabadságharc vezetője volt. Az udvar a korszakban keményen fellépett a magyar nemesekkel szemben, így volt ez Rákóczi esetében is. A nemes megelégelve a dolgot kiállt az igazáért, az urak egy része is vele tartott. A túlerő ellenére évekig kitartottak a Habsburg csapatokkal szemben.

Batthyány Lajos

A politikus Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke volt 1848-ban. A szabadságharc alatt lemondott, egy ideig katonaként szolgált, majd békítőként lépett fel, így esett osztrák fogságba. 1849 október 6-án végezték ki.

Kmety György

Az 1848-as honvédtábornok a szabadságharc után Törökországba menekült, ahol dandártábornok lett. A krími háború alatt 1855-ben részt vett a karszi erőd védelmében, ahol szinte vesztett állásnál sikerül legyőznie az orosz túlerőt.

Magyar László

A 19. század első felében élt felfedező Afrika és Latin-Amerika szerte barangolt. A kalandor életét kockáztatva járta be a fekete kontinenst, ahol 1849-ben a helyi politikába is belefolyt: elvette egy helyi fejedelem lányát. Később egy apósát ért támadásban meg is sebesült, így tért haza.

Esterházy János

A magyar politikus a trianoni békeszerződés után Csehszlovákiában maradt. Az ország széthullását követően a szlovák parlamentben 3 ember volt, aki nem szavazta meg a zsidó törvényt, ő is köztük volt. Később sokaknak segített megszökni a németek által megszállt országból, ezért a Gestapo körözte. 1957-ben, kommunista fogságban halt meg.

Salkaházi Sára

A később boldoggá avatott nővér több zsidót is bújtatott, ezzel közel száz ember életét mentette meg a nyilas uralom alatt. 1944-ben, a Duna-parti sortűzben halt meg, testét a folyóba vetették.

Tóth Ilona

A fiatal medika részt vett az 1956-os forradalomban, ahol nemcsak ápolónőként, de ellenállóként is tevékenykedett. A forradalom bukása után gyilkosság vádjával halálra ítélték. A legtöbb történész szerint a vád koholt volt, Tóth Ilona nem vett részt az emberölésben.

Mindszenty József

Az esztergomi érseket és bíborost minden XX. századi diktatúra üldözte, így a nyilasok és a kommunisták is. Szembement az embertelenséggel és a diktatúrák követeléseivel, ezért többször börtönbe vetették, ahol sokszor meg is kínozták.

És Andy Vajna…

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.