Belföld

Tizenegy év fegyház a tatabányai anyának, aki kidobta kislányát az ablakon

Az egyesített szakértői vélemény kimondja: nem történhetett véletlen baleset. A pszichiáter szakértő pedig biztos benne, hogy a nő nem volt beszámíthatatlan állapotban.

Tizenegy év fegyházbüntetésre a bíróság azt  csütörtökön a nőt, aki 2014 tavaszán  kidobta kislányát az ablakon, majd magával is végezni akart. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla ezzel helybenhagyta az elsőfokú döntést. Kiemelték: a törvényszék a tényállást helyesen állapította meg, részletesen feltárta azokat az okokat, amelyek a bűncselekmény elkövetéséhez vezettek. Az elkövetés napján történteket a vádlott férje tanúvallomása és a fizikus szakértő véleménye a beismeréstől függetlenül is aggálymentesen alátámasztja. Az egyesített szakértői vélemény kimondja: nem történhetett véletlen baleset. A pszichiáter szakértő is úgy látja, hogy az anya nem belátási képessége hiányában, hanem annak korlátozott  állapotában követte el a cselekményt. A büntetés további enyhítése amiatt nem lehetséges, mert a törvényszék valamennyi enyhítő körülményt, így a büntetlen előéletet, és a korlátozott beszámíthatóságot is értékelte. A szülői felügyeleti jog megszüntetése azzal jár, hogy az elítélt édesanya a gyermekével nem tarthatja a kapcsolatot.

A jelenleg 40 éves nő és férje házasságából egy gyermek született 2008-ban. Az anya – miután megszülte kislányát – visszahúzódóvá, antiszociálissá vált, nem engedett be senkit tatabányai otthonába, a kicsit kezdte magához láncolni, egyfolytában a lakásban volt vele. Nem vitte őt óvodába, mert attól tartott, hogy ott kiközösítik vagy bántják. Nem volt hajlandó felvenni a kapcsolatot az óvoda vezetőjével sem, így az intézmény jelezte a gyámhivatal felé az állandó hiányzást, amely végül védelembe vételi eljárást indított. Ám a nő ekkor sem volt együttműködő. A gyámhivatal tárgyalása után egyre inkább elhatalmasodott benne a félelem, hogy elvesztheti a kislányt. Aggodalmas, kétségbeesett és paranoiás állapotban volt a tragédia napján is, 2014. március 18-án este. Összeveszett munkából hazatérő férjével az eljárás miatt.A vita azzal zárult, hogy kiküldte férjét a nappaliba, ő pedig bent maradt a kislánnyal a gyerekszobában.

Arra jutott, csak úgy kerülheti el a gyerek elvesztését, ha vele és magával is végez. A kislányt a 8,6 méteres magasságból, az ablaknyíláson lökte ki, a járdára. A gyerek egyebek mellett agysérülést szenvedett, életveszélyes állapotban vitték kórházba a mentők. Funkciókiesés, funkciókárosodás marad vissza nála, amely maradandó fogyatékosságnak számít. Az asszony – miután kilökte a kislányt – kiugrott az ablakon, de nem sikerült megölnie magát: súlyos, töréses, zúzódásos sérüléseket szenvedett.

Az asszonyt tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletében találták bűnösnek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik