Belföld

Százak halhattak bele a hazai kórházi fertőzésekbe

A következő orvosi nyílt levél témája elég durva lesz, és kevesen tudhatnak róla. Ugyanis a bakteriális fertőzéseket a kórházakban is el lehet kapni, és évente többen halnak meg ezekben, mint autóbalesetekben.

Újabb levelet készül nyilvánosságra hozni az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport, ami az egészségügy problémái miatt jött létre – írja a 444. Ezúttal nem nagy és általános gondokra hívták fel a figyelmet, mint a hálapénz vagy az alulfizetett ápolók helyzete, hanem

a nozokomiális fertőzésekre.

Ez elsőre nehézkes dolognak hangzik, pedig emberéletek százait követeli évről évre: a kórházakban történő megfertőződéseket jelenti. Ugyanis az eszközhiány és az alapvető higiéniás feltételek hiánya együttesen ilyen bakteriális fertőzéseket okozhat. A nyílt levél keményen fogalmaz:

Tudniuk kell, hogy kórházi fertőzések következményeként évente jóval többen vesztik életüket, mint közlekedési balesetben.

Szerintük a kormány és az ellenőrző szervek évek óta tudnak a problémáról, sőt az adatokat is eltitkolják és nem átláthatóan közlik. A nozokomiális, azaz kórházban elkapott fertőzések azért veszélyesek, mert a környezet miatt ellenállók az antibiotikumokkal szemben. Ezért lehet belehalni egy kéztörésbe vagy egy mandulaműtétbe is. Mik az okok? A levél szerint

Vannak kórházak, ahol még a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkölöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás.

Az orvosok ezért rendkívüli gyűlésre hívnák össze az Egészségügyi Szakmai Kollétium tagozatait és a Magyar Orvosi Kamara vezetését, valamint kérik a kormányt, hogy adjon több pénzt fertőtlenítő szerekre, gyógyszerekre és személyzetre, készítsen nyilvános jelentést a kórházi osztályokról, készüljön higiénés cselekvési terv, biztosítsák az ÁNTSZ függetlenségét, közöljék a fertőzési adatokat és hogy mely intézmények teljesítik a minimális feltételeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik