Belföld

Aki állatot kínoz, embert is ölhet – ezrek tüntettek a Parlament előtt

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 02. 20. 13:27

Korábban a témában:

Együtt egy közös ügyért! Együtt az állatkínzás ellen! címmel szerveződött óriástüntetés a Facebookon, miután kiderült: Detek alpolgármesterének fia bestiális kegyetlenséggel, kacarászások közepette végzett ki egy kiskutyát, majd a tettéről készült videóval a közösségi oldalon villogott. (A videót korábbi cikkünkben megtekintheti, azonban ezt csak erős idegzetű, felnőtt olvasóinknak javasoljuk.)

“Hol az igazság?” – kiabálták a Parlament felé az állatvédelmi tüntetés több ezer résztvevője. “Az állatok nem tudnak beszelni,de léteznek!” – idézi helyszíni tudósítónk.

Politikától vallástól függetlenül soha ekkora tömeg még nem fogott össze az állatokért, a cél, hogy elriasztó büntetési tételeket akarnak kiharcolni. A későbbi életellenes bűncselekmények megjósolhatóak az állatkínzási esetekből – mondta felszólalásában Kajó Cecília állatvédelmi jogász.

Budapest, 2016. február 20.
Az állatkínzás ellen tüntetnek civilek az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2016. február 20-án. A több mint száz állatvédõ szervezet és több ezer ember a Nyugati térrõl vonult át a Parlament elé, ahol a demonstráció végén a szervezõk átnyújtják az Országgyûlés mezõgazdasági bizottsága képviselõjének azt a törvénymódosító javaslatot, amely az állatkínzás büntetésének szigorítását tartalmazza.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

A szervezők által Kövér Lászlónak átadni kívánt törvényjavaslat a mostani két évről háromra emelné az állat elűzését, elhagyását, ha pedig egy állattal különös kegyetlenséggel bánnak el, öt év legyen kiszabható.

A szónokok borzalmas állatkínzásokat említenek, és ismétlik: az állatok is éppúgy éreznek fájdalmat, mint az emberek. Ráadásul van egy jó állatvédelmi törvényünk, amit viszont nem tartanak be. Addig, amíg nekünk nem fáj: nem a mi nyakunkba nő bele a lánc, nem minket lőnek le élvezetből – sorolja Szántó Boglárka. A tömeg menhelyrendszer bevezetését követeli.

A demonstrálók követeléseiket Horváth István országgyűlési képviselőnek adták át, ő továbbítja majd a házelnöknek. A képviselő egyetértett azzal, hogy a törvényeknek nemcsak büntetniük kell, de elrettentő erővel is kell bírniuk.

Ígéretet tett, hogy a Parlament illetékes szakbizottsága megvizsgálja a javaslatokat. Jelenleg a btk. rendelkezik az állatok védelméről, azt viszont át kell tekinteni, hogy ezek elegendő súlyúak-e, és megfelelő módon vannak-e alkalmazva – mondta.

Angel Marianna, 24.hu

Jókora tömeg jött össze, a Parlament felé haladva gyakorlatilag megtöltötte az Alkotmány utcát, és fél három körül megérkezett a Kossuth térre. Annyian vannak, hogy megtöltötték a főlépcső előtti területet. Transzparensek a magasban, sípolnak, dobolnak, óriási a hangzavar – számol be a helyszínen tartózkodó tudósítónk.

Tudósítónk szerint nagyon sokan vannak, de a tömeg békés. Legtöbben a kockás ingekről és a pedagógustüntetésről beszélnek.

Angel Marianna, 24.hu

Már a botrányos eset után világos volt, hogy ezúttal nem a kis felháborodás-kommentes együttérzés-mély hallgatás annyiszor átélt forgatókönyve fog megismétlődni: a deteki alpolgármester háza előtt állatvédők makacsul a fiú büntetése mellett demonstráltak.

Szinte nem telik el úgy nap, hogy a hírekben ne legyen szó valamilyen típusú állatkínzásról, aki pedig követi az olyan nagy állatvédő- és mentő szervezetek munkáját, mint a Cerberos, az Állatvédőrség vagy a Noé, tisztában van vele, mekkora a baj.

Kép a helyszínről, Angel Marianna, 24.hu

Állatot kínozni, megölni, megcsonkítani, magára hagyni, szaporítással vagy bármilyen más módon kihasználni, verekedtetni gyakorlatilag büntetlenül lehet. A leggyakoribb ítélet a felfüggesztett börtönbüntetés, már ha egyáltalán eljutnak ezek az ügyek a hatóságokig. Csütörtökön – mikor már világos volt, hogy az állatvédelem szigorításáért rendezett tüntetés nem sóhaj, hanem erőteljes kiáltás lesz a Parlament előtt – meglepő hír érkezett a MTI-ben: 5 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a lánycsóki kutyakínzót. Ez bizony a szabályt erősítő kivétel.

A vs.hu korábban részletes cikkben elemezte, mennyire nincsen tétje ma Magyarországon az állatjogok tiszteletének: gyakorlatilag az állampolgárok jóérzésére van bízva a gerincesekhez való viszonyulás.

Angel Marianna, 24.hu

Az állatvédők szombaton délután fél 2-kor találkoznak a Nyugati téren, innen vonulnak a Parlament elé – négylábú barátaik nélkül. Az állatvédők is szimbólummal: kék sállal, szalagokkal szeretnének üzenni a kormánynak. Céljaikról a tüntetés Facebook-oldalán ezt írják:

Vessünk véget az állatok szenvedésének, hallassuk a hangunkat azok helyett, akik nem tudnak szólni.

A demonstráción való részvételt száz állatvédő szervezet és hétezer magánszemély jelezte vissza.

Angel Marianna, 24.hu

Sokan otthonról vállalnak szolidaritást a tüntetőkkel, a kék sál az állatvédelem melletti kiállást szimbolizálja. Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is ott lesz a tüntetésen többek között és több vidéki szervezet is érkezik.

A szervezők arra kérnek mindenkit, aki megy, hogy a négylábú kedvenceiket ne vigyék magukkal most, „hiszen a Parlament elé vinni se lehet őket és ez a tömeg félő, hogy hatalmas stresszt okozna nekik. Amennyiben lehetséges hozzatok magatokkal kék sálat vagy szalagot, hogy egységesen viseljük az állatvédelem színét.”

A helyszínen lévő riporterünk szerint tényleg otthon hagyták a tüntetők a kutyusokat, eddig egyet látott, azt is ölben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.