Belföld

Aki állatot kínoz, embert is ölhet – ezrek tüntettek a Parlament előtt

Együtt egy közös ügyért! Együtt az állatkínzás ellen! címmel szerveződött óriástüntetés a Facebookon, miután kiderült: Detek alpolgármesterének fia bestiális kegyetlenséggel, kacarászások közepette végzett ki egy kiskutyát, majd a tettéről készült videóval a közösségi oldalon villogott. (A videót korábbi cikkünkben megtekintheti, azonban ezt csak erős idegzetű, felnőtt olvasóinknak javasoljuk.)

“Hol az igazság?” – kiabálták a Parlament felé az állatvédelmi tüntetés több ezer résztvevője. “Az állatok nem tudnak beszelni,de léteznek!” – idézi helyszíni tudósítónk.

Politikától vallástól függetlenül soha ekkora tömeg még nem fogott össze az állatokért, a cél, hogy elriasztó büntetési tételeket akarnak kiharcolni. A későbbi életellenes bűncselekmények megjósolhatóak az állatkínzási esetekből – mondta felszólalásában Kajó Cecília állatvédelmi jogász.

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

A szervezők által Kövér Lászlónak átadni kívánt törvényjavaslat a mostani két évről háromra emelné az állat elűzését, elhagyását, ha pedig egy állattal különös kegyetlenséggel bánnak el, öt év legyen kiszabható.

A szónokok borzalmas állatkínzásokat említenek, és ismétlik: az állatok is éppúgy éreznek fájdalmat, mint az emberek. Ráadásul van egy jó állatvédelmi törvényünk, amit viszont nem tartanak be. Addig, amíg nekünk nem fáj: nem a mi nyakunkba nő bele a lánc, nem minket lőnek le élvezetből – sorolja Szántó Boglárka. A tömeg menhelyrendszer bevezetését követeli.

A demonstrálók követeléseiket Horváth István országgyűlési képviselőnek adták át, ő továbbítja majd a házelnöknek. A képviselő egyetértett azzal, hogy a törvényeknek nemcsak büntetniük kell, de elrettentő erővel is kell bírniuk.

Ígéretet tett, hogy a Parlament illetékes szakbizottsága megvizsgálja a javaslatokat. Jelenleg a btk. rendelkezik az állatok védelméről, azt viszont át kell tekinteni, hogy ezek elegendő súlyúak-e, és megfelelő módon vannak-e alkalmazva – mondta.

Angel Marianna, 24.hu
Angel Marianna, 24.hu

Jókora tömeg jött össze, a Parlament felé haladva gyakorlatilag megtöltötte az Alkotmány utcát, és fél három körül megérkezett a Kossuth térre. Annyian vannak, hogy megtöltötték a főlépcső előtti területet. Transzparensek a magasban, sípolnak, dobolnak, óriási a hangzavar – számol be a helyszínen tartózkodó tudósítónk.

Tudósítónk szerint nagyon sokan vannak, de a tömeg békés. Legtöbben a kockás ingekről és a pedagógustüntetésről beszélnek.

Angel Marianna, 24.hu
Angel Marianna, 24.hu

Már a botrányos eset után világos volt, hogy ezúttal nem a kis felháborodás-kommentes együttérzés-mély hallgatás annyiszor átélt forgatókönyve fog megismétlődni: a deteki alpolgármester háza előtt állatvédők makacsul a fiú büntetése mellett demonstráltak.

Szinte nem telik el úgy nap, hogy a hírekben ne legyen szó valamilyen típusú állatkínzásról, aki pedig követi az olyan nagy állatvédő- és mentő szervezetek munkáját, mint a Cerberos, az Állatvédőrség vagy a Noé, tisztában van vele, mekkora a baj.

Kép a helyszínről, Angel Marianna, 24.hu
Kép a helyszínről, Angel Marianna, 24.hu

Állatot kínozni, megölni, megcsonkítani, magára hagyni, szaporítással vagy bármilyen más módon kihasználni, verekedtetni gyakorlatilag büntetlenül lehet. A leggyakoribb ítélet a felfüggesztett börtönbüntetés, már ha egyáltalán eljutnak ezek az ügyek a hatóságokig. Csütörtökön – mikor már világos volt, hogy az állatvédelem szigorításáért rendezett tüntetés nem sóhaj, hanem erőteljes kiáltás lesz a Parlament előtt – meglepő hír érkezett a MTI-ben: 5 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a lánycsóki kutyakínzót. Ez bizony a szabályt erősítő kivétel.

A vs.hu korábban részletes cikkben elemezte, mennyire nincsen tétje ma Magyarországon az állatjogok tiszteletének: gyakorlatilag az állampolgárok jóérzésére van bízva a gerincesekhez való viszonyulás.

Angel Marianna, 24.hu
Angel Marianna, 24.hu

Az állatvédők szombaton délután fél 2-kor találkoznak a Nyugati téren, innen vonulnak a Parlament elé – négylábú barátaik nélkül. Az állatvédők is szimbólummal: kék sállal, szalagokkal szeretnének üzenni a kormánynak. Céljaikról a tüntetés Facebook-oldalán ezt írják:

Vessünk véget az állatok szenvedésének, hallassuk a hangunkat azok helyett, akik nem tudnak szólni.

A demonstráción való részvételt száz állatvédő szervezet és hétezer magánszemély jelezte vissza.

Angel Marianna, 24.hu
Angel Marianna, 24.hu

Sokan otthonról vállalnak szolidaritást a tüntetőkkel, a kék sál az állatvédelem melletti kiállást szimbolizálja. Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is ott lesz a tüntetésen többek között és több vidéki szervezet is érkezik.

A szervezők arra kérnek mindenkit, aki megy, hogy a négylábú kedvenceiket ne vigyék magukkal most, „hiszen a Parlament elé vinni se lehet őket és ez a tömeg félő, hogy hatalmas stresszt okozna nekik. Amennyiben lehetséges hozzatok magatokkal kék sálat vagy szalagot, hogy egységesen viseljük az állatvédelem színét.”

A helyszínen lévő riporterünk szerint tényleg otthon hagyták a tüntetők a kutyusokat, eddig egyet látott, azt is ölben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik