Belföld

Tízmilliós csalás miatt nyomoz a rendőrség egy fővárosi roma szakiskolánál

Költségvetési csalás gyanújával indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által fenntartott szakiskola működése, gazdálkodása kapcsán – tudta meg a Magyar Hírlap. A napilap a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által fenntartott Európai Polytechnikum Roma Nemzetiségi Nyelvoktató Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola nevű intézmény működése, gazdálkodása kapcsán tett feljelentés ügyében kereste meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV).  A X. és XVII. kerületi ügyészség feljelentés kiegészítést rendelt el, így került az ügy a NAV Bűnügyi Igazgatóságához.

Korábban a Magyar Államkincstár is vizsgálódott az intézménynél, amelynek fenntartását még Makai István elnöksége idején vette át a roma önkormányzat egy kisegyháztól, több tízmilliós tartozásokkal. A hiányról az új összetételű vezetőség csak később szerzett tudomást az adósságról, az ügyből botrány kerekedett, Lakatos László elnök pedig lemondott posztjáról.

A Magyar Nemzet értesülései szerint több tízmillió forint elköltése lehet problémás. Információik szerint az iskola 2014-es és 2015-ös pénzügyeit vizsgálják cigány képviselők feljelentése alapján. Az iskola 30 millió forintos adóságot görgetett maga előtt korábban, mára ez a szám 50 millióra emelkedett, ennek kapcsán nyomozhat a NAV.

A 700 felnőttnek szakképzést nyújtó iskola igazgatója, Purebl Balázs a lapnak elmondta:  a napilaptól  értesült a nyomozásról, hivatalos tájékoztatás ugyanis még nem érkezett az adóhivataltól. Szerinte az iskola gazdálkodásával nincs probléma, azt ugyanis az államkincstár és más hivatali ellenőrzések is rendben találták, sejti ki állhat a háttérben, de ennél több részletet nem árult el.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik