Belföld

Kifarolt a Jobbik a terrortörvény mögül

mirkóczki ádám (mirkóczki ádám, )
mirkóczki ádám (mirkóczki ádám, )
A Fidesz még nagyon bízik benne, hogy meglesz a kétharmad a terrorveszélyes alkotmánymódosításhoz, amivel könyékig turkálhat mindenki életében a kormány. A Jobbik nem fogja megszavazni.

Csak akkor lenne hajlandó megszavazni a Jobbik az alaptörvény terrorügyi módosítását, ha a kormány támogatná a párt saját módosítóit is, erről viszont nincs szó – írja az Mno.hu Mirkóczki Ádám pártszóvivőre hivatkozva. A törvénymódosítás eredetileg lehetővé tette volna az alapjogok korlátozását terrorveszély esetén, amit sok párt és szervezet kritizált, vasárnap tüntetés is lesz ellene.

A Jobbik alapvetően támogatná a döntést, de azzal nem értenek egyet, hogy bemondásra állapíthassa meg a kormány, mikor van terrorveszély. Ezt négyötödös parlamenti döntéshez kötnék. A Jobbik szerint a terrorveszély elrendelésével a Fidesz az emberek naivitására és félelmeire játszva szerezne túlhatalmat, gyakorlatilag rendeleti úton kormányozva.

Mirkóczki megvédve a demokráciát azt mondta, a legsötétebb diktatúrákat idézik az olyan részletek a tervezetből, hogy a kereskedelmi tévéket és rádiókat rendelkezésre kéne ilyen esetben bocsátani. Azt kérte, tekintse a kormány partnernek az ellenzéket, fogadja be a javaslataikat.

Csak meglesz a fránya kétharmad

Gulyás Gergely közben azt mondta, bízik, hogy meglesz a kétharmad a terrorveszélyhelyzetről szóló módosításhoz, valamint az Alkotmánybíróság új elnökének és négy tagjának megválasztásához. Eközben áll a bál a jobbikos Novák Előd miatt, aki polgári engedetlenségre hivatkozva nyilvánosságra hozta a 30 évre nem nyilvánossá minősített javaslatot (amire Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő így reagált: „Hülye gyerek produkálja magát. Ennyi”.)

Az új törvény hatalmas hatalmat adna a kormány kezébe: ha úgy döntene, hogy terrorvészhelyzet van, felfüggesztheti a törvényeket, korlátozhatja az alapjogokat, de akár a katonaságot is kötelezővé teheti, ellenőrizheti vagy blokkolhatja az internetet, átírhatja a költségvetést, lezárhatja a határokat, elhallgattathatja a sajtót stb.

Gulyás amúgy elmondta, február 9-én nyújtanák be a javaslatot, amit 15-től tárgyalna az Országgyűlés. Azt is hozzátette, ettől függetlenül szeretnék megalkotni idén az új büntetőeljárási és polgári eljárási törvényt is, hogy ne legyen annyi időhúzás a pereken.

Gulyás a Jobbikról: a terroristák nem négyötöddel döntenek

A fideszes politikus később reagált az ellenzék vádjaira is. Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik négyötödhöz kötné a terrorveszélyhelyzet bevezetését, Gulyás azt mondta, e javaslat észszerűtlen, életszerűtlen, ellehetetleníti a terror elleni harcot. “A terroristák sem négyötödös többséggel döntenek a merényletekről” – fogalmazott. “A baloldali pártoktól megszoktuk a felelőtlen viselkedést”, az új fejlemény, hogy a Jobbik álláspontja is a baloldaléhoz közelít – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik