Belföld

Utcán tiltakozik Bokros pártja a terrorveszély alkotmányosítása ellen

bokros plakát (bokros lajos, plakát, )
bokros plakát (bokros lajos, plakát, )

Szükségállapot címmel hirdette meg a Bokros Lajos vezette Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa) vasárnap délutánra tiltakozását “a Fidesz újabb alaptörvény-módosítási terve ellen, amely végérvényesen véget vet a demokráciának”. A kormány egy hete jelentette be, hogy alkotmánymódosítást javasolnak annak érdekében, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet.

Ha a parlament elfogadja az alkotmánymódosítást, a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethetne. Ebben a helyzetben a kabinet olyan rendeletet alkothatna, amellyel az alkotmány rendelkezéseit nem érinthetné, de egyes törvények alkalmazását – sarkalatos törvényben rögzített szabályok szerint – átmenetileg felfüggeszthetné, eltérhetne tőlük. Ezek a rendeletek 60 napig maradnának hatályban, és ha a parlament nem erősíti meg őket vagy nem hosszabbítja meg ezt a határidőt, hatályon kívül kell helyezni őket. Emellett terrorveszélyhelyzetben a honvédség segíthetné a rendőrség munkáját.

A tüntetésen felszólal Bokros Lajos, Magyar György ügyvéd, Pusztai Erzsébet MoMa-alelnök, Glázer Attila fotóművész, Katona Andrea, az Országos Széchenyi Könyvtár egykori főigazgatója – számolnak be az esemény Facebook-oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik