Belföld

Börtönbüntetést kértek az Orbán-imázsvideó főszereplőjére

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével és egy rendbeli magánokirat-hamisítás vétségével vádolják a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. (NYÍRVV) vezetőjét, Bocskai Pétert (ő az, aki Orbán Viktor nyíregyházi vendéglátójaként családjával a miniszterelnök imázsvideójában is szerepelt), míg két társa ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és egy rendbeli magánokirat-hamisítás vétsége miatt emeltek vádat. Az ügyben a  Nyíregyházi Törvényszéken szerdán a vádirat ismertetésével kezdődött az első fokú tárgyalás.

A nyomozás az ügyben még 2013-ban indult, miután a hatóság tudomására jutott, hogy a nyíregyházi önkormányzati cégnél állítólag fiktív számlák alapján fizettek ki mintegy 100 millió forintot földutak karbantartásra (gréderezésére). A feljelentést Orosz Zoltán, a NYÍRVV Kft. felügyelő bizottságának egyik volt tagja, a cég azóta elbocsátott dolgozója tette. A nyomozás vádemeléssel zárult, a Nyíregyházi Járási Ügyészség szerint Bocskai Péter közel 83 millió forint hátrányt okozott az általa irányított NYÍRVV-nek, ebből csaknem 33 millió forint értékben a kft. egyik alkalmazottja és egy egyéni vállalkozó is segédkezett.

A vádirat szerint 2011-ben és 2012-ben az elsőrendű vádlott, Bocskai Péter a NyírVV Kft. egyedüli ügyvezetője volt. A másodrendű vádlott a cég közterület-kezelési csoportvezetője, a harmadrendű vádlott pedig egyéni vállalkozóként hosszú ideje üzleti kapcsolatban állt a NyírVV Kft-vel illetve jogelődjével, elsősorban a földutak karbantartását végezte. A városi tulajdonban lévő földutak kezelése – gréderezése, útalap készítése – a NYÍRVV tevékenységi körébe tartozik, a feladatra külső vállalkozókkal kötöttek szerződést.

A vállalkozói díjak kifizetése úgy történt, hogy az arra jogosult vezető – miután ellenőrizte, hogy a közterületkezelési és közlekedési iroda vezetője, valamint a jogi iroda vezetője aláírta a felmérési naplót és a teljesítésigazolást – aláírta a számlát.

A NyírVV Kft. belső ellenőre 2009-ben (ekkor még nem Bocskai Péter volt az igazgató) jelezte, hogy az átalánydíjas szerződések nem költséghatékonyak, mivel a kifizetett díjak nem feleltek meg a tényleges vállalkozói teljesítménynek. A társaság vezetése ezért az óradíjas elszámolás mellett döntött, ami megtakarítást hozott. A NyírVV-nél 2011-ben (már az elsőrendű vádlott vezetése alatt) is óradíjas elszámolást alkalmaztak. Bocskai Péter azonban az év végén úgy döntött, hogy négy kft-vel (NEV-ÚT, Közmű Generál, Kiss-Közmű és Inert) átalánydíjas szerződést köt egy-egy útszakasz felújítására. A vádirat szerint így a 2013-as, magasabb díjtételekhez képest is összesen csaknem 30 millió forinttal többet fizetett ki 2012 márciusában. 2012-ben négyzetméter alapú szerződéseket kötött két kft-vel, így összesen több mint 20 millió forinttal többet fizetett ki később a szokásosan alkalmazott óradíjas elszámoláshoz képest. A NyírVV 2013 januárjától ismét visszatért az óradíjas elszámolásra.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott vállalkozási szerződést kötött N. János (harmadrendű vádlott) egyéni vállalkozóval, azonban szóban megállapodtak, hogy „a szerződésekben kikötött díjak kifizetésre a kő beszerzésének és bedolgozásának hiányában fog sor kerülni.” A szokásos főmérnök helyett a másodrendű vádlottat, D. Pétert jelölték meg kapcsolattartóként, aki az útkarbantartáshoz szükséges szakmai ismeretekkel és gyakorlattal nem rendelkezett. Tisztában volt azzal, hogy a vállalkozó a szerződéseket nem fogja teljesíteni, ennek ellenére vállalta, hogy a kifizetéshez szükséges iratokat aláírja. N. János három számlát nyújtott be, ezeket D. Péter ellenjegyezte, ezek alapján a harmadrendű vádlott 22.877.653 forinttal, cége 9.923.780 forinttal gazdagodott, a NyírVV. Kft. pedig összesen 32.801.433 forintot fizetett ki jogtalanul.

A vádirat szerint Bocskai Péter elsőrendű vádlott szándékos tevékenysége eredményeként a NyírVV. Kft. 82.700.497 forint vagyoni hátrányt szenvedett el, melyhez 32.801.433 forint erejéig a másod- és harmadrendű vádlott szándékosan segítséget nyújtott.

Az ügyészég az elsőrendű vádlottat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével, és egy rendbeli magánokirat-hamisítás vétségével, míg a másod- és a harmadrendű vádlottakat jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével és egy rendbeli magánokirat-hamisítás vétségével vádolja, mindhárom vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

A tárgyaláson mindhárom vádlott úgy nyilatkozott: nem követett el bűncselekményt. Vallomást tenni egyikük sem kívánt, így a nyomozás során tett vallomásukat ismertette a bíró. Ebből kiderült: az első- és harmadrendű vádlott szerint az igazságügyi szakértői vélemény, melyre az ügyészség a vádat alapozta, „súlyos hibákat tartalmaz, teljességgel megalapozatlan, ellentmondásos, kaotikus és szakmaiatlan.” Bocskai Péter szerint a szakértő elfogult vele szemben, ugyanis az illető korábban jelentkezett igazgatónak a NYÍRVV Kft. élére, de Kovács Ferenc polgármester nem őt, hanem Bocskai Pétert választotta a pozícióra. A bíróság így Nyíregyháza polgármesterét is meghallgatja az ügyben.

A tárgyalás március 23-án tanúk meghallgatásával folytatódik a Nyíregyházi Törvényszéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik