Belföld

Magyar hivatal is vizsgálódik a halálos gyógyszerkísérlet ügyében

Magyar cég állította elő a hatóanyagot, a francia hatóságoktól érkezett megkeresés.

Információt kér az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a halálos franciaországi gyógyszerkísérletben érintett gyártóktól, az illetékes francia hatóság kérésére – közölte a hivatal az MTI-vel.

A múlt héten egy fájdalom- és szorongáscsillapítónak szánt szer klinikai kísérlete során agyhalál állapotába került, majd meghalt egy ember. További öten szintén rosszul lettek, az ő állapotuk azóta javult. A kísérletet a portugál Bial cégcsoport rendelte meg, amely megerősítette, hogy magyar cég állította elő a gyógyszer hatóanyagát.

Az OGYÉI ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarország nem érintett az ügyben, és hazánkban soha nem fordult elő hasonló eset. A magyar hatóanyaggyártó miatt azonban hivatalos megkeresés érkezett Franciaországból, ezért most nyilatkoztatják az érintett cégeket. Az adatok beérkezéséig nem tudnak további információt közölni.

A korábbi információkkal szemben nem igaz, hogy a készítmény kannabiszt tartalmazott, a félreértés abból eredhet, hogy a szer az endokannabinoid rendszerre hat, csökkenti az agy és a perifériás idegrendszer működését, ahogy azt az OGYÉI közölte. Ilyen hatóanyagot eddig egyetlen engedélyezett, forgalomban lévő gyógyszer sem tartalmazott, ennél a vizsgálatnál alkalmazták először. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik