Belföld

Budapest helyett Kocsis Máté nyerhet a Tarlós-Orbán háborún

A kérdés már nem az, hogy a HÉV a főváros határáig, esetleg az agglomerációig közlekedik. Arról van szó, hogy a főpolgármester bekerült abba a szűk társaságba, akik nekimentek a miniszterelnöknek – és belebukhat.

Tarlós István mögött pedig ott türelmetlenkedik valaki, akiről a főpolgármester korábban úgy beszélt, hogy fiatal, pesti és alkalmasnak tartja a pozícióra. Nem mondta ki, de tudni lehet, Kocsis Mátéról beszélt.

Az egész ott kezdődött, hogy

  • december végén Tarlós István bejelentette, hogy a főváros kiszáll az agglomerációs tömegközlekedés pénzeléséből,
  • ha nem sikerül megegyezni az állammal a forrásokról, akkor a buszok és HÉV-ek elmennek a városhatárig, kipakolják az utasokat, majd mennek vissza a centrum felé,
  • később 15 napos határidővel megküldte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak az agglomerációs közlekedés finanszírozására vonatkozó, az NFM szerződéses mulasztásával kapcsolatos felszólító levelet.

Földbe döngölték

Orbán Viktor karácsony előtt egyeztetett Tarlóssal, ahol ellentmondást nem tűrően kijelentette, számára a főváros nem finanszírozási, hanem „irodalmi kérdés”. A találkozó nem négyszemközt zajlott, ott volt Rogán Antal és Kocsis Máté is.

Információnk szerint jelzésértékkel, hogy Tarlós lássa, van politikai alternatívája, nem feltétlenül ragaszkodnak a személyéhez.

Például a józsefvárosi polgármester, akit egyre többen és egyre hangosabban emlegetnek Tarlós utódjaként fideszes berkekben.

Tarlós István és Kocsis Máté a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városházán, 2015. október 28-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Tarlós István és Kocsis Máté a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városházán, 2015. október 28-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

A kormányfő akkor elmondta, szíve szerint az EU-s pénzek nulla százalékát engedné át Budapestnek, a kabinet tagjai pedig a fővárosi megszorításokon ötletelnek. Tarlós feldúltan távozott, földbe döngölték.

Csak Orbán ne veszítsen

Az új év elején kiderült, a továbbiakban nem a kormányfő egyeztet majd Tarlóssal, hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Seszták Miklós tárcavezető. A 24.hu minisztériumi forrásokból úgy tudja, ennek egész egyszerű oka volt, a feszült légkörben telt találkozó után Orbán belátta, politikailag nem éri meg neki konfrontálódni Tarlóssal.

Az elképzelés azonban nem igazán vált be, ezt már Orbán-Tarlós háborúként emlegeti mindenki

– tudtuk meg a kormányfő környezetéből.

Inkább odabízta az NFM-nek, kezeljék ők a feldúlt Tarlóst. Aki addigra beleállt a harcba, mert – ahogy mondta – nem szokott megfutamodni. Tény, hogy a BKK és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 2013-ban kötött szerződés helyzete egyértelmű: mivel agglomerációs közlekedésre a kormány egy fillért sem fordított az elmúlt években, a szerződés rendkívüli felmondással felbontható.

A főpolgármester szerint mást nem is tehetnek, hiszen nem lehet működési, költségvetési hiányuk. A kormány tavaly a helyközi közlekedésre adott úgy 24 milliárdot, hogy az egyébként is járt Budapestnek.

Azt azonban még Tarlós sem tudja, hogy február 17-én megállnak-e a buszok Budapest határában, az biztos, hogy a törvény szerint a főváros nem pénzelheti az agglomerációs járatokat. De azt kijelentette, hogy

minden lehetséges eszközzel szembeszállok a főváros és a BKV működéséért.

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón azonban arról beszélt, a kormány a saját maga részéről lezártnak tekinti a fővárossal és Tarlós Istvánnal való tárgyalássorozatot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, átveszik az agglomerációs járatok üzemeltetését Budapesttől.

A MÁV és a Volán járatai fogják kiváltani a BKK-s járatokat, a HÉV-vel a MÁV teheti ugyanezt. A miniszter szerint ez nagy lehetőség arra, hogy beinduljanak a Budapest környéki vasútfejlesztések.

Tarlós meggondolta magát

A főpolgármester úgy kezdett neki ennek a ciklusának, hogy ez az utolsó, utána visszavonul. Az idei első Budapest-infón azonban arra utaló kijelentést tett, hogy nem tartja elképzelhetetlennek az újraindulását 2019-ben.

Később az Indexnek adott interjújában úgy fogalmazott, a jelölés még messze van, a Fideszben ezek ritkán szoktak eldőlni négy évvel korábban. Ő pedig nem feltétlenül üzengetni akart a kijelentésével, legkevésbé nem Kocsis Máténak.

Nem azt jelentettem be, hogy kvalifikálom magam 2019-re, csak arra utaltam, hogy egyelőre ebben az országban messze a legtöbb személyre szóló szavazatot én kaptam. Valamivel engem a budapestiek megbíztak. A miniszterelnök országépítő munkájához lojális vagyok, továbbra is támogatom, ellenben a Budapest-politikával nem értek egyet. Ennek most elég keményen hangot adtam

– mondta a lapnak.

Ugyanakkor értesüléseink szerint hamarosan felbukkanhat a színen Kocsis Máté, méghozzá a megmentő szerepében.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője néhány napja az atv.hu-nak úgy fogalmazott, Budapest költségvetésének esetleges bedőlése után a kormány húzhatná ki őket a bajból, csődbiztost, adott esetben Kocsis Mátét ültethetnék Tarlós fölé.

A józsefvárosi polgármester helyezkedéséhez hozzátartozik, hogy nemrég választották a Fidesz budapesti elnökévé, további erősítve ezzel párton belüli pozícióját.

Tarlós bűne

Röviden az, hogy szembement Orbán Viktorral. Amit nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak, leginkább csak Lázár János. Tarlós István nem. Mert akik megtették, már partvonalon kívül vannak, elég csak Pokorni Zoltánra vagy Illés Zoltánra gondolni.

Orbán Viktor és Tarlós István kezet fog a Fidesz-KDNP önkormányzati választási eredményváróján, 2014. október 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor és Tarlós István kezet fog a Fidesz-KDNP önkormányzati választási eredményváróján, 2014. október 12-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A főpolgármester környezetéből azonban úgy értesültünk, Tarlós úgy állt bele ebbe a vitába Orbánnal, mint akinek nincsen veszítenivalója.

Veszélyes lehet Orbánra, amit csinál, mert úgy érzi, átverték.

Információink szerint Tarlós a pénteki Budapest-infón tovább üti majd a témát és Orbán Viktort. Kerestük Kocsis Mátét is, ő azt válaszolta lapunknak, hogy:

Mint ahogy azt már számtalanszor elmondtam: a feladatot és a munkát szeretem, nem a pozíciókat. Örömmel és nagy kedvvel végzem azt a munkát, amivel a józsefvárosiak megbíztak. Ugyanilyen szívesen látom el a fővárosi feladataimat is, de nincsenek főpolgármesteri ambícióim és semmilyen aktualitása sincs ennek a kérdésnek.

Kiemelt kép: Orbán Viktor, Julio Cesar Maglione, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) elnöke és Tarlós István elhelyezik a 2017-es vizes világbajnokságra épülő Dagály Uszodaközpont alapkövét a fővárosi Dagály Strandfürdő területén, 2015. május 15-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik